Индија ги забрани најголемите социјални мрежи, апликации и игри

Сподели со своите пријатели

Политиката некако наоѓа место во сите аспекти на општеството, па така тензиите меѓу Кина и Индија се зголемуваат на полето на забавата и видео игрите.

Конфликтот меѓу двете држави се случил поради несогласувања на границата и нарушување на упадите во територијата и обете страни меѓусебно се обвинуваат за ескалација на конфликтот и загинување на 20 индиски војници.

Loading...

Бидејќи ниту една страна не ја смирува ситуацијата, тензиите во односите продолжуваат и се води уште една тивка војна, освен онаа меѓу Америка и Кина.

Поради претходните настани, Индија реши да забрани десетици мобилни апликации и игри, вклучувајќи ги и најголемите гејмин хитови и социјалните мрежи.

Според изворите, апликациите ги прекршиле условите за користење, загрозувајќи ја приватноста на корисниците, што апликациите веројатно го правеле и порано, но тензиите им нанеле загуба. Само неколку минути по објавувањето на забраната за апликации и игри од Кина, профилот на „TikTok“ на индиската влада беше експресно избришан, објави „Play! Zine“.

Покрај некои од најпопуларните апликации, вклучително и мега популарните TikTok и WeChat, Индија забрани многу кинески игри за мобилни телефони, како што се Mobile Legends и Clash of Kings. Покрај тоа, премиерот на Индија го советуваше својот народ да ги бојкотира сите кинески производи и храна.

Списокот на некои забранети апликации може да се најде подолу: TikTok, ShareIt, Kwai, UC Browser, Clash of Kings, WeChat, Likee, Weibo, Mobile Legends и најмалку 50 други мобилни апликации и игри од Кина.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *