In memoriam: Почина Прим. д-р Зоран Атанасовски

Сподели со своите пријатели

Во седумдесет и дветатта година од животот вчера околу 11:30 часот почина доктор примариус доктор Зоран Атанасовски Шебек, специјалист по орална хирургија и имплантологија.

Примариус доктор Атанасовски е роден во Куманово во 1937 година. Завршува Средно стоматолошко училиште, факултет и и специјализација по орална хирургија во Скопје.

Тој е раководител на првиот Центар за имплантација и протетска рехабилитација во Куманово, инаку прв од таков тип во поранешната СФРЈ. Во 1970 година ја добива Ноемвриската награда, а има објавено над 60 научни трудови во својата долгогодишна кариера.

Воедно е прогласен и за почесен член на Европската академија за имплантологија, а има добиено златен медал од Интернационалниот истражувачки комитет.

Во 1987 година станува директот на Медицинскиот центар во Куманово, а нешто подоцна отвара и сопствена стоматолошка ординација во Куманово.

Погребот ќе се одржи денес во 15 часот на градските гробишта во Куманово.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.