Импресивни подароци за Рамзес II пронајдени во египетски храм

Сподели со своите пријатели

Најмалку 2.000 мумифицирани глави на овни, кои датираат од периодот на Птоломеј, и раскошна структура на Старото Кралство биле откриени во храмот на Рамзес II во античкиот град Абидос во јужен Египет, објави египетската канцеларија за антиквитети во текот на викендот.

Loading...

Во храмот биле пронајдени мумифицирани овци, кучиња, диви кози, крави, газели и мангусти, заедно со овни глави, за кои се смета дека се заветни приноси што укажуваат на континуираното обожавање на Рамзес II на тоа место околу 1.000 години по неговата смрт, според Министерството за туризам и антиквитети.

Се додава дека откритијата ќе го прошират знаењето за локацијата во период кој опфаќа повеќе од два милениуми до периодот на Птоломеј.

Периодот на Птолемеј траел околу три века до римското освојување во 30 п.н.е. n. д.

Абидос, кој се наоѓа во египетската провинција Сохаг на околу 435 километри јужно од Каиро, е едно од главните, но помалку посетени археолошки локалитети во Египет.

Тоа била некропола на раното египетско кралско семејство и центар за аџилак за обожавање на богот Озирис.

Ископувањата беа спроведени од Институтот за проучување на античкиот свет на Универзитетот во Њујорк.

Заедно со мумифицираните животински остатоци, тимот открил голема палата со ѕидови дебели приближно пет метри од Шестата династија на Старото Кралство, заедно со неколку статуи, папируси, остатоци од древни дрвја, кожна облека и чевли.

Loading...

Структурата може да помогне „да се обнови чувството за античкиот пејзаж на Абидос пред изградбата на храмот на Рамзес II“, рече шефот на мисијата Самех Искандер.