Името на ТИТО го носат над 180 улици ширум светот

Сподели со своите пријатели

По Јосип Броз Тито се наречени многу плоштади, паркови, улици во Индија, Тунис, Египет, Русија, Бразил, Италија…

Во Загреб до неодамна постоеше Плоштад на маршалот Тито, но улиците, плоштадите, парковите и плажите со Тито и натаму постојат ширум светот и тоа над 180.

Во регионот најмногу ги има во Војводина и Истра, а истарскиот град Рабац има и плажа на маршалот Тито. Името на Брзо го носат и улици во градови во Африка, Азија, Европа и Јужна Америка, особено во земји на некогашниот блок на неврзаните.

Улица на Тито има во Њу Делхи – Индија, Адис Абеби – Етиопија, Луанди – Ангола, Акри – Гана, Сусу – Тунис, Каиро – Египет, Москва – Русија, Сао Паоло – Бразил и во неколку италијански градови.

Пто се однесува на некогашните југословенски републики, ситуацијата е следна: главната улица во Сараево го задржана името Улица на маршалот Тито, а во цела Босна и Херцеговина има 19 улици со негово име.

Низа улици во Македонија исто така го носат името на поранешниот лидер на СФРЈ, а ги има и во Грција, и сите поранешни југословенски републики.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.