Boy in White Dress Shirt Holding Green Vegetable

Има научна причина зошто децата не сакаат брокула и карфиол

Сподели со своите пријатели

Зеленчукот како брокулата, карфиолот, зелката често се на листата на намирници кои не ги сакаат многу деца, па дури и некои возрасни. Сега научниците знаат што се крие зад тоа.

Loading...

Додека некои можеби мислат дека децата се само пребирливи, една нова студија открива дека всушност постои научно објаснување зошто децата не ги сакаат овие зеленчуци.

 

Bowl of Vegetables

 

Студијата открива дека бактериите во устата можат да се мешаат со одредени ензими во овој зеленчук, создавајќи непријатен и сулфурен мирис.

Поточно, овие растенија содржат соединение наречено S-метил-L-цистеин сулфоксид.

Соединението произведува силен мирис кога е во интеракција со истиот ензим што доаѓа од бактериите во оралниот микробиом на една личност.

Loading...

Иронично, студијата открива дека родителите всушност треба да го обвинат својот микробиом ако нивните деца не сакаат да јадат брокула.

 

bowl of broccoli

 

Претходните студии покажуваат дека нивоата на оваа соединение што предизвикува мирис варираат од возрасен до возрасен.

Научникот Демијан Френк спровел истражување за да ги идентификува главните соединенија што предизвикуваат мирис во сировиот и парен карфиол и брокулата.

Така, 98 парови, меѓу кои има еден родител и дете, ги оцениле мирисите што ги мирисале од ова зеленило. Секое од децата имало меѓу шест и осум години.