ИМА ЛИ ЖИВОТ НА МАРС? Европска вселенска сонда започнува потрага

Сподели со своите пријатели

Европската вселенска агенција (ESA) соопшти дека сондата „Trace Gas Orbiter“ успешно извела маневар познат како аерокочење, влегување во горниот дел од атмосферата на црвената планета за да се спречи сондата.

Израелски научници се подготвуваат за мисија на Марс

Loading...

Сондата во април ќе започне да трага за гасови како што е метанот, кој може да се формира со биолошки или геолошки активности, наведува ЕЅА. Исто така ќе трага и по мразот на Марс кој би можел да помогне при идните слетувања на таа планета.

СПЕКТАКУЛАРНА СНИМКА: НАСА за прв пат прикажа како изгледа Марс пред зима (ВИДЕО)

Се работи на сонда која е направена од американската Вселенска агенција НАСА и ќе помогне во проследувањето на сгиналите од американските ровери од површината на Марс кон Земјата.

НАСА: Новото езеро може да даде увид во животот на Марс (видео)

ЕЅА планира да испрати свој ровер на Марс во 2022. година.


Leave a Reply