И покрај вирусот, Хрватска се подготвува за летната сезона

Сподели со своите пријатели

Хрватска е отворена за туристи кои имаат негативен PCR тест не постар од 48 часа, тест за антиген кој е на списокот одобрен во ЕУ, потврда дека се заразиле со коронавирус во последните три месеци или поминале 14 дена од вакцинација со друга доза на вакцина, а правилата ќе важат и за време на летната сезона, соопшти хрватското Министерство за туризам и спорт.

Loading...

Министерството за туризам и спорт побара туристичките работници да се вакцинираат како приоритет во мај, со пристигнувањето на сите нови вакцини, со цел туристите да се чувствуваат што е можно посигурни, беше речено во ова министерство.

Според истражувањето спроведено од Министерството, 70% од туристичките работници сакаат да се вакцинираат.

 

 

Од Министерството за туризам наведуваат и дека работат на обезбедување мобилни тимови за вакцинирање на туристи.

„Важно е Хрватска да биде отворена за туристи, оние што се здрави да можат да влезат кај нас и тие потоа да можат безбедно да останат во сместувачките капацитети, како и да им овозможиме да знаат каде можат да бидат тестирани за да се вратат на нивната дестинација. Исто така, важно е дека нашите туристички работници се вакцинирани“, изјавија во ова министерство.

Loading...

Медиумите наведуваат дека 6.500 приватни сместувачки капацитети веќе побарале безбеден престој во Хрватска, а министерот за туризам и спорт Николина Брњац и директорот на хрватскиот туристички одбор Кристијан Станичиќ неодамна го претставија овој проект, веб-платформа преку која можат сите заинтересирани најдат информации, да ги зематбезбедносните ознаки и да ги оставите своите впечатоци.

 

 

За да ја добијат оваа ознака, тие мора да исполнуваат критериуми, вклучително и дека приватните станоиздавачи треба да им обезбедат на гостите комплет за безбедност што се состои од ракавици, маска и средства за дезинфекција.

Министерството за туризам предвидува овој комплет да се наплаќа, но не мора.

Според Министерството, инспекторите по добивањето на извештаите ќе излезат на терен, а ќе одат и на ненајавен надзор.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *