И кујнската сол има рок на употреба, еве колку

Сподели со своите пријатели

Солта е многу корисна и често се користи во домаќинството, но дали знаете нешто повеќе за нејзиниот рок на траење?

Loading...

Иако е многу едноставена, составена од два ситни јони, натриум и хлорид, неговата способност за ароматизирање и зачувување го прави вреден. Фактот дека во минатото знаеле како да им платат на работниците сол, доволно зборува за вредноста и важноста на солта.

 

 

Ја зачувува храната со вадење влага од неа, потиснување на растот на штетните бактерии и поттикнување на растот на корисни бактерии. Меѓутоа, зошто пакетите со сол имаат рок на траење?

Виновникот не е натриум хлорид, туку се меша со адитиви што некои производители ги додаваат за да спречат наталожување на сол или за да додадат хранливи материи во него.

 

Loading...

Јод, анти-плакета и минерали во трагови во розова, црвена или црна сол може да се распаднат со текот на времето, но тоа не значи дека не можете да го користите.

Сепак, ова не значи дека треба да ја занемарите солта, дури и без адитиви. Хигроскопските својства на солта (апсорпција на вода) го прават лош за чување на отворено. Зошто? Не само што може да ја апсорбира влагата од воздухот, туку и мириси од кујната, што може да ве остави со груба и миризлива сол.

Треба да се чува во херметички сад и да се чува на темно и ладно место.

Познато е дека повеќето луѓе чуваат мали количини сол во кои треба да се спротивстават на желбата да ги надополнат. Добро е да се чува мала количина, а садовите од сол често да се мијат и сушат добро пред повторно да ставите сол во нив, пишува Lifehacker.