ХУМОР ПРЕД ХРИСТОС: Ова се 10 најстари вицеви во светот!

Сподели со своите пријатели

Експертите на Универзитетот во Вулверхемптон пред неколку години ја открија најстарата шега на светот, на која Сумерите се смееле пред 4.000 години.

Loading...

Овој виц се најде на врвот на списокот со десетте најстари шеги објавени од Универзитетот во 2008 година и покажува дека некои работи, кога станува збор за хумор, не се променети во минатите милениуми.

Д-р Пол Мекдоналд, експерт на овој универзитет, го предводел тимот што го спровел првото истражување на оваа интересна тема.

Тој и неговите колеги поминаа два месеци темелно анализирајќи ги старите текстови за да ги пронајдат најстарите шеги познати на науката – рече д-р Мекдоналд.

– Сепак, заедничко за сите нив е што тие покажуваат волја да се справат со табуата и да покажат бунт. Современите игри со зборови, шегите од „Есекс девојки“ и „клозетски хумор“ имаат корени во најраните шеги што ги најдовме во ова истражување.

Сумер

Имено, Сумерите биле љубители на „клозетски хумор“, заклучиле експертите, барем судејќи според шегата пронајдена на плочата напишана околу 2000 година п.н.е. Тоа е шега која гласи:

„Што никогаш не се случило пред создавањето на светот? Младата жена никогаш не пуштила ветер во скутот на нејзиниот сопруг“.

Loading...

Антички Египет

Оваа шега на списокот е проследена со една од 1600 година п.н.е., што се однесува на египетскиот фараон, а експертите сметаат дека станува збор за Снефру, првиот фараон од четвртата династија, кој владеел илјада години порано. Гласи:

„Како да забавите фараон на кој му е досадно? Ослободете брод полн со млади жени облечени само во рибарски мрежи преку Нил и го охрабруваш фараонот да оди на риболов“.

Потоа следи друга египетска шега, која датира од 1100 година п.н.е.

„Жена слепа на едното око била во брак со маж 20 години. Кога нашол друга жена, тој ѝ рекол: „Ќе се разведам затоа што си слепа на едното око“. Таа одговорила: „Дали тоа го дозна по 20 години брак?”

Шега на Хомер

Шегата што следи по ова на списокот на Универзитетот во Вулверхемптон е напишана од Хомер во „Одисеја“.

Одисеј им вели на киклопите дека неговото вистинско име е Нико. Кога Одисеј им наредил на своите луѓе да го нападнат Киклопот, тие извикувале: „Помогнете, никој не ме напаѓа. Никој не доаѓа на помош”.

Loading...

Шега на Софокле

Следната шега е пронајдена во драмата на Софокле „Крал Едип“, од 429 година п.н.е., и секако ви е позната.

„Прашање: Кои животни одат на сите четири наутро, на две напладне и на три навечер? Одговор: Човек“.

Антички Египет

Нешто понова отколку што е египетската шега која потекнува од 304 до 30 година п.н.е. и гласи:

„Човекот има уште посилна желба за парење од магаре – паричникот е тоа што го спречува.“

Римско царство

Следната шега на оваа листа се однесува на Октавијан Август, кој живеел помеѓу 63 п.н.е. и 14 г. н.е.

Loading...

„Август патувал низ Империјата и во толпата забележал човек кој неверојатно изгледал како него. Заинтригиран, царот го прашал: „Дали твојата мајка некогаш работела во палатата?” „Не, Ваше височество“, рече тој, „туку татко ми“.

Филогелос

Потоа следи шега пронајдена во „Филогелос“, најстарата колекција на шеги, создадена при преминот од четвртиот во петтиот век од нашата ера.

„Сакајќи да го научи своето магаре да не јаде, еден скржавец не му давал храна. Кога магарето умрело од глад, скржавецот рекол: „Каква загуба. Само што научи да не јаде, умре”.

Следно на оваа листа е шега од приближен период, исто така, од „Филогелос“.

„Кога берберот го прашал како сака да му ја направи косата, кралот одговорил: „Во тишина“.

Loading...

Обединето Кралство

Најстарата позната шега создадена на тлото на денешна Велика Британија датира од 10 век и веројатно станува збор за најстарата „мрсна“ шега досега позната.

„Што виси во бутовите на мажот и сака да боцне дупка што е често боцкана? Клуч!“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *