Хрватска отвори плажа само за вакцинирани

Сподели со своите пријатели

Голем број млади луѓе од целиот свет доаѓаат со години да се забавуваат на нивната омилена дестинација за забави, хрватската плажа Зрче.

Loading...

Пандемијата на коронавирусот ја клекна на колена целата угостителска индустрија, а тежината на строгите мерки ја почувствуваа клубовите. Но, со цел да се направи оваа сезона поуспешна и попрофитабилна, од клубот Нои Бич велат: „Зрче станува место само за вакцинираните“.

Што значи оваа порака и каква е сезоната, за медиумите појасни портпаролот на Ноа Бич Јосипа Жижиќ.

„Засега сме задоволни, иако не е на вообичаеното ниво како што беше порано, како и со сите угостители оваа сезона. Ние навистина мислиме дека сме во најпогодената група заедно со луѓе од светот на музиката и уметноста. Сите се борат со истите проблеми. Добро е што воопшто ја започнавме сезоната, среќни сме, бидејќи нашите вработени работат, имаат работа, иако бевме меѓу последните што ги отворивме капацитетите, затоа што сакавме да се осигураме дека сè беше подготвено според препораките на владата. Ја прилагодивме понудата, ги вакциниравме вработените и ја добивме националната ознака „Stay safe in Croatia“ за безбедносни протоколи во туризмот и угостителството на Министерството за туризам и спорт“, рече таа.

 

 

Покрај почитувањето на сите мерки, воведени од Националниот и надлежен институт за здравствено осигурување, тие не дозволуваат влез во клубот доколку не се исполнети сите прописи, а тоа е потврда за вакцинацијата.

Loading...

Мерките на властите, кои многумина ги нарекуваат премногу строги, не се доволни за добро познатиот клуб, бидејќи тие самите ќе воведат посебни мерки за нивниот клуб.

– Планираме да воведеме мерка што вклучува тестирање на гости пред да влезете во клубот. Тековните „брзи тестови“ важат 48 часа и планираме да го укинеме. Секој запис значи нов тест и проверка на резултатите од тестот. Исто така, планираме да дозволиме влезот во клубот само за вакцинира гостите“, рече Жижиќ, додавајќи дека го следат примерот на други земји, како што е Грција.

Вакцинација пред влегување во клубот

И, додека надлежните „се борат“ со вакцинирањето на граѓаните, се чини дека на граѓаните кои не се вакцинирани, но сакаат, ќе им помагаат клубовите во договор со надлежните институции.

 

 

Иако звучи „лудо“, Ж ижиќ за медиумите потврди дека долго размислувале за тоа.

Loading...

„Ќе разговараме со надлежните институции, ќе ги следиме нивните препораки и можности да им помогнеме на што повеќе вакцинирани граѓани, како друг метод што сме подготвени да го спроведеме и организираме за да останеме на безбедно место. Ние го сторивме истото кога воведовме локација за брзи антиген тестови, кое го спроведува надлежната медицинска установа со своите вработени“, вели Жижиќ.

На прашањето дали се плашат дека некои од нивните гости ќе го сметаат тоа за дискриминација, бидејќи не можат да влезат во клупските простории затоа што не биле вакцинирани, тие цврсто ги отфрлаат овие тврдења и посочуваат дека безбедноста на вработените и гостите е на прво место.

Тие сакаат, како што ни рече, да станат зона само за вакцинираните и да им дадат добар пример на другите туристички локации.

Со оглед на тоа што тие бараат да им се вакцинираат гостите, се поставува прашањето дали и нивните вработени биле вакцинирани.

„Да, сите наши 400 работници се вакцинирани со две дози. Покрај тоа, имаме осигурување на 100 лица на сите влезови во објектот, и дури 4 медицински тимови за тестирање и верификација. Ние исто така ја користиме апликацијата CovidGO, која внимателно следи и бележо сè, сето тоа придонесе за безбедноста и фактот дека Зрче и Ноа досега не биле во фокусот, вели таа.

 

Leave a Reply