Холандија се повлекува од Повелбата за заштита на инвестициите во енергетскиот сектор

Сподели со своите пријатели

Холандија одлучи да ги следи стапките на Шпанија и да се повлече од Повелбата за заштита на инвестициите во енергетскиот сектор, соопшти денеска Министерството за енергетика.

Loading...

Повелбата е на сила од 1998 година и има повеќе од 50 потписници, вклучително и ЕУ, и им овозможува на инвеститорите да ги тужат владите за мерки кои ја намалуваат нивната заработка.

Во последниве години, повелбата ја користеа компаниите за фосилни горива и обновливи извори на енергија за да ги тужат владите поради регулаторните промени.

Тужба против Хрватска

Така, во 2013 година, унгарската енергетска групација МОЛ поведе арбитражен спор против Хрватска, тврдејќи дека не ги почитувала своите обврски од деловниот договор за гас.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цела Италија во опасност од лизгање на земјиште

Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови (ICSID) донесе одлука против Хрватска во јули.

Во постапката, Загреб ја оспоруваше надлежноста на ICSID да одлучува за прекршување на Договорот за енергетска повелба, тврдејќи дека тоа е спротивно на правото на ЕУ, но арбитрите не го прифатија тој аргумент.

„Тоа не е во согласност со Парискиот договор за климата“

Објавувајќи ја одлуката за повлекување денеска, холандскиот министер за клима и енергетика Роб Јетен изјави во парламентот дека договорот не е во согласност со Парискиот климатски договор и дека обидите за негово повторно преговарање не вродиле со плод, изјави портпаролката.

„Затоа Холандија ќе го напушти ЕКТ, по можност со целата ЕУ“, нагласи таа, додавајќи дека точниот датум на повлекување се уште не е одреден.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Прекршувањето на санкциите е кривично дело во ЕУ

Италија се повлече од договорот во 2016 година, а Хрватска, ЕУ и Шпанија се на списокот на земји и организации кои ја ратификувале повелбата или привремено ја применуваат, се наведува на веб-страницата на Договорот за енергетска повелба.