Грета Тунберг личност на годината според магазинот „Тајм“


Грета Тунберг, тинејџерка активистка од Шведска која повикуваше на универзално дејствување против глобалната климатска криза, е личност на годината според магазинот „Тајм“.

Тајм ја избра Тунберг (16) поради покренува на кампањата за животна средина во август 2018 година, која прерасна во светско движење.

Loading...

Кампањата започна со тоа што Тунберг отсуствуваше од училиште и седеше пред шведскиот парламент барајќи акција.

„Од тогаш, во 16 месеци, таа се обрати до премиерите во ООН, се состана со папата Франциск, се судри со американскиот претседател Доналд Трамп и инспирираше четири милиони луѓе да се приклучат на глобалниот протест за климата на 20 септември 2019 година, во најголемиот климатски протест во историјата“, се вели во весникот.

Откако забележале стократно зголемување на неговата употреба, лексикографите на „Collins Dictionaryja“ ја прогласија нејзината пионерска идеја „климатски штрајк“ со зборот на годината.

Тунберг, која наполни 17 години во јануари, го продолжува својот ангажман.

Минатата недела во Мадрид, таа рече дека се слушнале гласови на демонстрантите, но политичарите не преземаат акција.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *