12.08.2019 12:54

Грешки кои ги правиме при подготовка на компирот

Facebook Twitter Google+

Варење излубен и исечкан компир

Варен со кората, компирот успева да содржи третина од количеството на витамин Ц, додека печен во целина останува хранлив. Освен тоа кората на компирот содржи флуор, добро познат елемент кој ги чува забите и спречува кариес.

loading...

Кога не можете да го избегнете лупењето на компирот направете го тоа, но внимавајте да извадите минимален слој кора затоа што под неа се крие ризница од белковини.

Замрзнување јадења со компири

Компирот свеж или во јадење кое го содржи не е препорачливо да се мрзне. Имено под температура околу или под нула, скробот се претвора во шеќер и станува штетен. Дрвените кутии сместени во темни и суви прсотори се идеални за чување на компирот. Така ќе се спречи проникнување, кое од компирот ги извлекува сите хранливи вредности. Доколку сепак проникне потребно е к’лците побрзо да се отстранат.

Подгрејување на компирот

Компирот веќе термички обработен не би требало да се подгрева, затоа што по загревањето ги губи своите нутритивни својства. Имено во самото срце на омпирот при подгревање доаѓа до ослободувањ ена тешки метали, поточно токсичен соланин која ги разложува белковините во организмот.

До труење нема да дојде со консумација на еден подгрејан оброк, но секако треба да се избегнува.

Варење излубен и исечкан компир

Варен со кората, компирот успева да содржи третина од количеството на витамин Ц, додека печен во целина останува хранлив. Освен тоа кората на компирот содржи флуор, добро познат елемент кој ги чува забите и спречува кариес.

loading...

Кога не можете да го избегнете лупењето на компирот направете го тоа, но внимавајте да извадите минимален слој кора затоа што под неа се крие ризница од белковини.

Замрзнување јадења со компири

Компирот свеж или во јадење кое го содржи не е препорачливо да се мрзне. Имено под температура околу или под нула, скробот се претвора во шеќер и станува штетен. Дрвените кутии сместени во темни и суви прсотори се идеални за чување на компирот. Така ќе се спречи проникнување, кое од компирот ги извлекува сите хранливи вредности. Доколку сепак проникне потребно е к’лците побрзо да се отстранат.

Подгрејување на компирот

Компирот веќе термички обработен не би требало да се подгрева, затоа што по загревањето ги губи своите нутритивни својства. Имено во самото срце на омпирот при подгревање доаѓа до ослободувањ ена тешки метали, поточно токсичен соланин која ги разложува белковините во организмот.

До труење нема да дојде со консумација на еден подгрејан оброк, но секако треба да се избегнува.

Нутриционистите препорачуваат компирот да се јаде само изладен, затоа што во него се зголемува отпорноста на скроб.

Нутриционистите препорачуваат компирот да се јаде само изладен, затоа што во него се зголемува отпорноста на скроб.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments