Гренланд се префрли на летно сметање на времето и повеќе нема да се враќа

Сподели со своите пријатели

Жителите на Гренланд се префрлија на летно сметање на времето, но кога ќе дојде есен тие нема да ги вратат стрелките ниту еден час назад.

Loading...

Додека Стариот континент и Северна Америка продолжуваат да дебатираат дали да вежбаат две смени годишно, Гренланд, огромна полуавтономна данска територија, одлучи засекогаш да остане три часа зад Копенхаген и повеќето европски земји.

Пратениците на огромниот остров минатиот ноември одлучија да го задржат летното сметање на времето во текот на целата година.

 

view photography of assorted-color houses near pond during daytime

 

„Промената на временската зона го означува почетокот на возбудлив нов почеток и еднаква разлика со Америка и Европа“, објави Гренландската туристичка организација.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Совети како вратите и прозорците на автомобилот да не замрзнат

Иако Гренланд е дел од Данска, неговата најјужна точка е на повеќе од 3.200 километри од Копенхаген.

Loading...

Населен е со 56.000 луѓе, главно Инуити, кои претежно живеат на западниот брег.