Грција формира државен фонд за стабилизација

Сподели со своите пријатели

Грција планира да формира државен фонд за стабилизација кој ќе ги инвестира средствата од продажбата на државните средства во инфраструктурни и зелени проекти, изјави министерот за финансии Костис Хацидакис.

Loading...

Фондот ќе ги инвестира средствата од продажбата на имотот што остана во државна сопственост по грчката должничка криза, вклучувајќи недвижен имот, пристаништа и комунални претпријатија, објасни министерот кој го презентираше владиниот план, пренесува Хина.

Според него, почетниот капитал на фондот ќе изнесува 300 милиони евра, а приходите од продажбата на средствата ќе се инвестираат во финансирање зелени проекти, инфраструктура и нова технологија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кина: Скандал со масло за јадење транспортирано во цистерни со гориво

„Го ангажиравме BlackRock да ја предложи најдобрата корпоративна структура за фондот“, рече Хацидакис.

BlackRock е американски фонд, најголем во светот во сегментот на управување со средства.

Менаџмент на имот

Грчката агенција за приватизација HRADF и фондот за спас на банките HFSF ќе се спојат во државниот холдинг Hellenic Corporation Assets and Participations (HCAP), кој е основан во 2016 година и управува со подружниците на државните комунални претпријатија и акционерските акции во компаниите.

Агенцијата и два фонда имаат стекнато вкупно 10 милијарди евра преку продажба на средства и акции во банките досега за потребите на намалување на грчкиот долг за време на кризата од 2010 до 2018 година, рече министерот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Грција издаде предупредување за пожар во многу делови на земјата

Фондот за спас на банките неодамна целосно приватизираше три грчки кредитори, а до крајот на годината планира да ги продаде преостанатите 18 отсто од акциите во Народната банка и 72,5 отсто во Атика банка, рече министерот.

Loading...

Ирска на крајот на минатата година најави и формирање државен фонд за стабилизација со цел полесно да се покријат идните здравствени, пензиски и климатски трошоци и да се воспостави заштитен механизам од пад на капиталните инвестиции во случај на криза.

Од сега до 2035 година Владата во фондот ќе инвестира 0,8 отсто од номиналниот БДП или 4,3 милијарди евра годишно.