Граѓаните на Финска месечно од државата ќе добиваат по 800 евра?

Сподели со своите пријатели

Истражуавњето на јавното мислење покажало дека дури 69% од Финците ја поддружваат идејата за загарантирана основна плата, а динските фласти забрзано работат на проект за загарантиран основен доход за сите свои полнолетни граѓани.

Loading...

Таа идеја сепак нема да го види светлоста на денот пред ноермви следната година, но ако се оди според планираното, Финците ќе останат без досегашните социјални примања и наместо тоа од државата ќе добиваат по 800 евра месечно, пренесуваат тамошните медиуми.

Идејата не е нова и секој пат звучи како утопија, но зигледа дека во Финска таа би можела да стане реалност.

Неколку холански градови основниот приход ќе познат да го делат на своите жители веќе следната година, додека Швајцарија за тоа ќе одлучува на референдум. Финците се најблизу до реализирање на оваа идеја.

Истражуавњето на јавното мислење покажало дека дури 69% од Финците ја поддружваат идејата за загарантирана основна плата. Идејата ја предложил и премиерот Јуха Сипила, а проектот има поддршка од поголемиот број на политички партии во земјата.

Загарантираниот основен приход го поедноставува системот на социјална безбедност на граѓаните – вели премиерот.

На прв поглед е неверојатно, но овој потек ја намалува невработерноста.

Загарантираниот основен приход би овозможил радниците да прифаќаат различни, повремени па и послабо платени работи, што би ги спуштило трошоците за работа и би го зголемило пазарот на трудот.

Претходните слични експерименти се покажале како доста успешни. Така жителите на канадскиот Дафин цели пет години, измеѓу 1974 и 1979 година живееле од стипендија. Иако во тоа време бил забележан пад на одработени работни часови, тоа е затоа што мажите повеќе време минувале на училиште, а жените земале пдоролжено породилно отсуство и се грижеле за децата.

Loading...

Кога загарантираните приходи ќе се поделат на илјадници сиромашни во Уганда, бројот на работните часови би се зголемил за 17%, а заработката за 38%.

Лошата страна би можела да биде цена на проектот. Во Блумберг пресметале дека по 800 евра загарантиран месечен приход за 5,4 милиони жители во државата би чиено 52,2 милијарди евра годишно, а владата во следанта година може да смета на приходи од 49,1 милијарда.

Не се знае кои ќе биде губитник. Притоа се мисли превенствено на приателите на различна помош, инвалиди кои сега од државата добиваат повеќе од 800 евра. Лошто би било кога само полнолетните Финци би добивале пари, со што најлошо би минале самохраните родители.

Тие 800 евра ќе треба да ги поделат со повеќе гладни уста, односно да ги преранат своите деца, додека на пример нивниот сосед кој живее сам тие пари ќе ги има само за себе и додатно би можел да оствари хонорарни заработки.

Постојат уште прашања кои бараат одговор, но се уште имаат време.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.