Горила со потенцијал за говор

Сподели со своите пријатели

Коко е најпознатиот мајмун на светот. Таа започнала да се однесува како да сака да покаже дека знае да зборува, тврдат научниците од Универзитетот Виконсин. Експертите анализирале 71 час видео материјал од оваа горила која е научена да го користи знаковниот јазик.

Loading...

Откриено е дека Коко знае да го контролира својот глас и дишење во текот на девет разлилчни облици на однесување – нешто што е својствено само за луѓето.

  • Таа не испушта убави, периоднични звуци додека ги обавува овие работи, како што го правиме ние луѓето кога зборуваме. Но, деифинитивно може да го контролира својот грклан и да испушта контролиран звук. Коко дефинитивно сака да го премести јазот и дефинитивно има потенцијал да биде првиот мајмун кој ќе има контрола над својот говор. Можеби не толку совршен како лушето, но дефинитивно успешен – вели Маркус Перлман, научник од Универзитетот Виконсин.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.