Google отстрани 17 аплиакции од Play store: Проверете дали ги имате!

Сподели со своите пријатели

Сите 17 проблематични апликации пристигнале во Play Store во септември, и благодарение на тоа, за среќа, не успеале да привлечат голем број на корисници.

Loading...

Пред да се забележи малициозниот софтвер, сè било преземено околу 120 илјади пати, пишува ЗД Нет.

Минувате премногу време на телефонот? Овие апликации го решаваат тој проблем!

Гугл отстрани уште 17 апликации од својата продавница Google Play, за да заштити многуте корисници од Џокер малвер со кој биле заразени.

Овој вирус е дизајниран да краде СМС пораки, списоци со контакти и податоци за уредите и да се претплати на премиум услуги без нивно знаење.

Објавен е и списокот со овие апликации, така што оние што ги инсталирале можат да ги отстранат од своите уреди:

All Good PDF Scanner

Mint Leaf Message – Your Private Message

Loading...

Unique Keyboard – Fancy Fonts & Free Emoticons

Tangram App Lock

Гугл ги избриша овие апликации, а би требало и вие, бидејќи се опасни

Direct Messenger

Private SMS

One Sentence Translator – Multifunctional Translator

Style Photo Collage

Meticulous Scanner

Loading...

Desire Translate

Talent Photo Editor – Blur focus

Care Message

Part Message

Paper Doc Scanner

Гугл отстрани 25 штетни апликации, направете го тоа и вие!

Blue Scanner

Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF

Loading...

All Good PDF Scanner.

Ова е трет пат Гугл да реагира на апликациите што го кријат малициозниот софтвер Џокер, а сите инциденти се случија во изминатите месеци.

Проблемот е во тоа што напаѓачите прво клонираат функции на легитимни апликации, а потоа ја испраќаат малициозната верзија на Play Store.

Апликацијата со малициозен софтвер е целосно функционална, така што ја добива довербата кај жртвата која и дава дозвола за пристап до уредот.

Како апликациите како Shazam ја препознаваат музиката?

Проблемот е во тоа што малициозни активности не се вршат при првото лансирање на апликацијата, така што безбедносните протоколи на Google не регистрираат сомнително однесување.

Loading...

Leave a Reply