Google најави нови алатки кои би можеле да ги загрозат Bing и ChatGPT

Сподели со своите пријатели

Google наскоро ќе понуди своја верзија на софтвер за генерирање текст и слики со помош на вештачка интелигенција, бидејќи влегува во сè понеизвесна пазарна трка со компаниите за машинско учење.

Loading...

Компанијата најави подобрени верзии на своите апликации Google Docs, Gmail, Sheets и Slides, чија употреба треба да биде олеснета со вештачка интелигенција.

Како популарниот производ на компанијата OpenAI – ChatGPT chatbot, алатките на Google ќе можат да генерираат и сумираат текстови и да пишуваат целосни пораки врз основа на кратки кориснички упатства.

Тие исто така ќе можат да ги збогатат презентациите со слики, аудио содржини и видеа во апликацијата Slides, исто како што тоа го прават DALL-E од OpenAI и Microsoft Designer.

 

 

Откако ChatGPT беше претставен на јавноста минатиот декември, за Google беше „црвено предупредување“ да додаде алатки засновани на вештачка интелигенција во нивните апликации што е можно поскоро.

Loading...

Сепак, само алатките што овозможуваат поддршка за пишување во Docs и Gmail ќе бидат достапни овој месец и само на неколку „доверливи“ луѓе, додека овие и други функции нема да бидат достапни за јавноста до крајот на оваа година, но компанијата не наведете кога.

Од сите нови можности што ги нудат најавените иновации, алатките за пишување и бура на идеи во Docs и Gmail изгледаат најкорисни.

„Без разлика дали сте зафатен професионалец за човечки ресурси кој треба да креира специфични описи на работните места или родител што подготвува покана за детска роденденска забава на пиратска тема, Workspace ви заштедува време и напор за пишување прв нацрт. Едноставно напишете го името на темата што сакате да ја напишете и за вас автоматски ќе се генерира преглед. Со вашиот соработник со вештачка интелигенција, можете да продолжите да усовршувате и менувате, добивајќи повеќе предлози по потреба“, се вели во описот на Google.

 

 

Исто така, во видео демонстрација на нови можности, Google покажува како вештачката интелигенција пишува персонализирани маркетинг пораки за клиентите и прави долга серија на е-пошта од кратки белешки.

Се шпекулира дека Мајкрософт работи на слични опции за нивниот пакет Office, но тие имаат предност на Google со лансирање на нов Bing, пребарувач напојуван со вештачка интелигенција.

Loading...

Извршниот директор Сатја Надела го опиша пребарувањето засновано на вештачка интелигенција како „нова парадигма“ што може да го симне Google од тронот.

Трката очигледно е само сè потесна, бидејќи Мајкрософт најави дека ќе ги објави своите идни проекти за вештачка интелигенција на 16 март.