Големо откритие во Перу: Крокодилите потекнуваат од морето

Сподели со своите пријатели

Откривањето на фосилизирани остатоци од крокодил во Перу, кои датираат од пред 7 милиони години, палеонтолозите ќе им помогне подобро да разберат како денешните крокодили, кои се слатководни суштества во оваа земја на Андите, првпат пристигнале од морето до копното.

Loading...

Членовите на перуанскиот истражувачки тим, кој ги анализираше новооткриените фосилизирани остатоци од вилиците и черепот, веруваат дека крокодилите веројатно го преминале Атлантскиот Океан до бреговите на Јужна Америка и на крајот се населиле во она што сега е јужно од Перу.

 

 

Истражувачот Родолфо Салас рече дека неговиот тим собирал делови од скелети на крокодили во последниве години, а откако пронашол вилица во пустината Сакако во Перу во 2020 година, тој и неговите колеги постепено дознале за еволуцијата на овие животни откако живееле во солени океански води.

– Новооткриениот вид крокодил што го претставуваме живеел во Сачак пред 7 милиони години – рекол Салас за видот што го нарекол Sacacosuchus cordovai. Врз основа на фосилните остатоци, се верува дека овој предок на крокодил бил долг околу 4 метри.

Сакако е област каде што истражувачите претходно пронашле скелети од праисториски животни. Експертите тврдат дека пред милиони години во пустинската област постоело море каде, меѓу другите морски видови, живееле китови, џиновски ајкули и крокодили.

Loading...

 

 

– Заклучивме дека сите „морски“ крокодили имале долгнавести и тенки глави и дека има два морфотипа – едниот се хранел речиси исклучиво со риби, а другиот веројатно сештојади – изјави Салас. Студијата беше објавена минатата недела во британското научно списание Royal Society.

Денешните крокодили населуваат претежно тропски и суптропски области на планетата, а нивните живеалишта се претежно влажни места како мочуришта, езера, реки, иако некои може да живеат во солена вода. Еволуцијата на крокодилите може да се проследи наназад до мезозојската ера, наречена и „доба на влекачи“, а влекачите беа првите животни кои целосно го напуштија водниот начин на живот и се преселија на копно.

 

 

Loading...

Јужен Перу е богат извор на праисториски животински остатоци. Во март, тим од палеонтолози предводени од Салас откри фосил од 12 метри долг череп на „морско чудовиште“, предатор кој живеел пред 36 милиони години во дел од океанот долж централниот брег на Перу.