Голема сина дупка, најголемата мистерија на океанот: Што се крие на нејзиното дно?

Сподели со своите пријатели

Големата сина дупка претставува најголема бездна во океанот, широка 300 метри и длабока околу 125 метри, а оваа подводна дупка се наоѓа на околу 100 километри од главниот брег на Белизе.

Loading...

Големата сина дупка им помогна на истражувачите да го разберат исчезнувањето на цивилизацијата на Маите, а новите откритија укажуваат на необјасниви наоди.

Ова место го открил Жак Кусто во 1971 година, кој ја забележал неговата вистинска длабочина, прогласувајќи го за едно од петте најдобри места за нуркање во целиот свет.

 

 

И покрај тоа што стана хит меѓу ентузијастите за нуркање, овој гребен сè уште не е истражен.

Големата сина дупка е на околу 100 км од градот Белизе во Централна Америка, мала тропска земја на карипскиот брег. Се граничи со Мексико на север и со Гватемала на запад и југ. Таа е единствената земја во Централна Америка каде официјален јазик е англискиот.

Loading...

Секоја година, ентузијасти и професионалци за нуркање го посетуваат овој гребен за да ја истражат неговата кристално чиста водна средина, како и различните видови тропски риби и морски животи што го населуваат.

Бројни студии ги натераа научниците да започнат со истражување на врската помеѓу дупката и исчезнувањето на цивилизацијата на Маите, народот на домородните американци.

Проучувајќи ги наслагите на дупки и елементи во трагови, тие заклучуваат дека големите суши целосно ја уништиле цивилизацијата.

Во декември, пред две години, тим истражувачи, вклучувајќи го и неговиот внук Фабиен Кусто и сопственикот на Вирџинија, милијардерот Ричард Бренсон, тргнаа во експедиција за да откријат што има на дното.

 

 

Сонар ја скенираше целата дупка за да ја направи првата 3Д мапа на ентериерот, а резултатот е фантастичен бидејќи за прв пат можете да ги видите минералните формации и другите детали што ги содржи.

Loading...

Некои од нив сè уште не се идентификувани, и сè уште се истражуваат, а она што ги окупирало истражувачите е слој на црнило во кој нема кислород или живот.

Се претпоставува дека Сината дупка некогаш била пештера, додека сè уште имало копно.


Leave a Reply