Голема експлозија во вселената, можеби ќе имаме проблеми со телефоните!

Сподели со своите пријатели

Земјата повремено е под влијание на слаби и кратки гама зраци.

Loading...

Голема експлозија се случи во нашата галаксија, огромен блесок трепереше низ Сончевиот систем, а научниците веруваат дека експлозијата е предизвикана од необична, многу моќна неутронска звезда позната како магнетар, но исто така е можно денес да има проблеми во мобилната мрежа околу планетата.

 

 

Откривањето на оваа експлозија може да помогне во разбирањето на гама зраците, кои се дел од најсилните експлозии во вселената, објави Индипендент, повикувајќи се на научното списание „Природни астрономи“.

Земјата повремено е погодена од слаби и кратки гама зраци, но ретки се големи експлозии, како што е новооткриениот GRB200415A, кој емитираше повеќе енергија од Сонцето.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *