ГОЛЕМА ДИЛЕМА! Дали ЖЕНИТЕ кои посвојуваат дете се МАЈКИ?!

Сподели со своите пријатели

Вчерашната вест дека Џенифер Анистон станува мајка со прекинување на процесот на посвојување девојче, предизвика жестока полемика. Прашавме психолози, педагози, па дури и оние кои сами посвојуваа деца, дали жените што посвојуваат деца можат да се наречат мајки.

Loading...

Дали само жената што родила може да се нарече мајка или таа е мајка и жена која посвои дете?

 

 

„Кога зборуваме за посвоителите и нивната улога во воспитувањето на посвоени деца, важно е да се истакнат неколку фактори. Еден од нив е искреност кон детето и проценка на моментот кога на детето ќе му се каже вистината за посвојувањето. работи во соработка со експерти од таа област., непотребно е да се праша дали посвоителот може да го заземе местото на биолошкиот родител. Јас сум на мислење дека никој не може да го заземе тоа место, но посвоителот е важен фактор за растење и воспитување “, смета педагогот Невена Тоскиќ. Таа додава дека секое дете има потреба од сигурност, љубов и дом. „Ако биолошкиот родител немал  капацитет за родителска улога, посвојувачот е секако соодветна замена“, истакнува Невена Тоскиќ.

Законот го разгледува ова чувствително социјално прашање на следниов начин: “Според член 42 од семејниот закон, мајка на дете е жената што го родила. Сепак, некои други членови на законот дефинираат дека посвоителите имаат правен статус. Ова може да се види во одредбите на членот 7, кој вели дека родителските права припаѓаат на мајката и таткото заедно, дека родителите се еднакви во остварувањето на родителските права, злоупотребата на родителските права е забранета и дека посвоителите имаат законски статус на родители.

 

Loading...

 

Во книга на родените, во колоната „Податоци за родителите“, се внесуваат податоци за лица кои се заведени како родители на детето без да се внесе белешка по која основа се заведени како родители. „За посвоено дете, податоците за посвоителите се внесуваат во изводот на родените како податоци за родителите, без да се внесува белешка врз основа на која се регистрирани како родители“, додава Снежана Цветиновиќ. Лицето кое ќе одлучи да посвои дете, а тоа е одобрено, ги презема правата и обврските што му припаѓаат како родител и се законски дефинирани со закон, нагласуваат психолозите.

“Содржината на родителските права се состои од: грижа за детето, старателство и воспитување, одгој, образование, застапување, одржување и управување и располагање со имотот на детето. Тоа е она што е родителство”, изјави психологот Славица Симиќ. Таа истакна дека родителството е предизвик. “Родителството е една од најсложените улоги во животот на индивидуата. Човечко суштество се раѓа како најнеспособно од сите живи суштества. Потребно е да има возрасни кои ќе се грижат за него. Покрај исполнувањето на биолошките потреби, навремено задоволување на психолошките и социјалните потреби За развојот на детето е исклучително важно родителот да го следи и да помогне во преминот од една во друга фаза на развој, да биде присутен и да го поддржува развојот на детето, се разбира, со многу разбирање, трпеливост и љубов социјализација со многу љубов, поверојатно е дека тој ќе прерасне во здрав и задоволен возрасен човек. Тоа е она што е во најдобар интерес на детето. И се надевам дека најдобриот интерес на детето е секогаш во прво место “.

 

 

Катарина А. и нејзиниот сопруг, по долг процес на посвојување, станаа родители на тогаш двегодишно момче „Ако јас бев момчето што го заспивав секоја вечер кога беше мал, плачев секој пат кога ќе плачеше затоа што одиме на лекар, му ги преврзував раните секогаш кога ќе паднеше од велосипедот, се радував со него на секоја петка на училиште, се нервирав за едниот, па за другиот. приемен испит, се тресев кога го немаше навечер, а тој штотуку започна да излегува во град – го засакав со цело срце колку што може да се сака дете, зошто јас да немам право да се нарекувам мајка? “ “Што мислиш, како ме вика? Како ме викаше кога се будеше ноќе плачејќи, кога сакаше да јаде, кога ми зборуваше? Ме вика мама, затоа што секое дете сака да има мајка, која си дава за право да ни се јави, кои ги сакаат децата повеќе од сè, некој друг бирократски вокабулар, а не мама и тато? “, вели таа, Катарина А., чиј син сега има 20 години и е студент. „Дали некој мисли дека е подобро да пораснат во дом или да имаат семејство, чувство на припадност, топлина во домот? Ако моето дете и другите деца веќе ги напуштила биолошка мајка, како луѓето можат да им го ускратат правото да имаат мајка? Мајка која не ги родила, но ги сака со целото свое срце и се грижи за нив “, вели Катарина,  Нивниот син знае дека е посвоен и за неговиот 18-ти роденден му ги дале сите документи што ги имале, ако сака да ја најде својата биолошка мајка, која го оставила.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *