Годинешните рекордни горештини во Европа ќе станат нормални до 2035 година

Сподели со своите пријатели

Рекордниот топлотен бран што ја погоди Европа оваа година ќе стане „просечно“ лето до 2035 година, дури и ако сите земји ги намалат емисиите на стакленички гасови онолку колку што ветија, покажа новото истражување.

Loading...

Истражувањето, спроведено од британската Мет офис Хедли центар, а нарачано од националната советодавна група за климатски кризи (CCAG), анализираше колку брзо се менуваат температурите низ регионот, користејќи историски податоци за средните летни температури од 1850 година и споредувајќи ги со моделите за предвидувања.

Гледајќи долгорочно, анализата покажа дека просечното лето во Централна Европа до 2100 година ќе биде четири степени целзиусови потопло отколку во прединдустриската ера.

Научниците предупредуваат дека сега е јасно дека топлотните бранови носат „отпечатоци“ на климатските промени предизвикани од човековите активности, предизвикани првенствено од согорувањето на фосилните горива.

„Овие податоци служат како итно предупредување дека е неопходно земјите да ги надминат нивните национално определени придонеси ветени досега со Парискиот договор, кој има за цел да го ограничи глобалното затоплување на под 1,5 степени доколку е можно“, се вели во соопштението. од CCAG, пренесува CNN.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сеизмолог: Една од експлозиите на гасоводот одговара на 100 килограми динамит

Национално определени придонеси, или NDC, се планираните намалувања на емисиите на секоја земја за да се исполни целта на Парискиот договор од 2015 година за ограничување на глобалното затоплување на два, или 1,5 степени ако е можно.

Велика Британија постави историски национален рекорд во јули кога температурата за прв пат надмина 40 степени.

Други локални рекорди беа поставени во делови од Шпанија, Португалија и Франција, земјите кои беа најтешко погодени од пожарите бидејќи топлината и сушата ги оставија шумите и зелените површини целосно суви.

Loading...

„По топлотниот бран во Европа во 2003 година, за кој се проценува дека однесе над 70.000 животи, предвидов дека таквите температури, кои беа исклучок во тоа време, ќе станат норма доколку емисиите продолжат со истото темпо. Тоа предвидување сега се оствари“, изјави Питер Скот од Мет Офис Хедли Центарот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ураган во Куба: 11 милиони луѓе без струја

„Опасноста од екстремните временски услови, кои вклучуваат пожари, суши и поплави, ќе продолжи да расте многу брзо освен ако емисиите на гасови кои предизвикуваат ефект на стаклена градина значително не се намалат“, предупредува тој.

Новите податоци беа објавени нешто повеќе од два месеци пред Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени (COP27) во Египет.

Минатата година, земјите се согласија да ги усогласат своите планови за емисии со цел да го ограничат глобалното затоплување на 1,5 степени до крајот на конференцијата COP27.

Минатогодишната анализа на Climate Action Tracker покажа дека ниту една од најголемите светски економии – вклучително и целата Г20 – немала план што ги исполнува нивните обврски од Парискиот договор.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Енергетската криза го „гаси“ производството на некои лекови во Европа

Некои земји оттогаш поставија поамбициозни планови.

За да се спречи глобалното затоплување, CCAG ги повика земјите да ги намалат емисиите „итно, значително и брзо“, да го отстранат јаглерод диоксидот и другите стакленички гасови од атмосферата „во големи количини за да го намалат нивниот денешен вкупен број“, како и да „купат време“ за да ги завршат овие две задачи.

За да се постигне ова, CCAG наведува дека светот мора „да ги поправи скршените делови на климатскиот систем, почнувајќи од Арктикот“.

Loading...

Се додава, „за да создадеме податлива иднина, мораме повторно да го замрзнеме Арктичкиот океан, кој веќе се загреа 3,5 степени над прединдустриските нивоа и придонесува за влошување на екстремните временски настани ширум светот“.