Годинешните меѓуизбори во Америка најскапи во историјата

Сподели со своите пријатели

Изборите во САД, на половина пат од претседателскиот мандат на Џозеф Бајден, се на пат да станат најскапите среднорочни избори во американската историја, со 16,7 милијарди долари потрошени и на државно и на федерално ниво, покажуваат податоците на двопартиската организација „Отворени тајни“.

Loading...

Политичката трка во 2022 година е речиси двојно поскапа од среднорочните избори во 2010 година и повеќе од двојно од среднорочните избори во 2014 година.

Сојузните кандидати потрошиле околу 8,9 милијарди долари, додека државните кандидати, партиските комитети и различни изборни комисии потрошиле 7,8 милијарди долари.

Трошоците за овие избори се на работ да се изедначат со бруто-производот на Монголија за 2022 година, јави репортерот на АП Танјуг.