Го смениле полот: Првиот трансродов пар во Британија сега очекува бебе (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Воениот офицер Хана Винтерборн (31) и актерот Џејк Граф (40) се венчале во Лондон, откако и двајцата биле подложени на хормонска терапија за промена на полот.

Loading...

Откако објавиле дека очекуваат бебе на популарната британска утринска програма, трансродовиот пар од Лондон Хана и Џејк Граф се надеваат дека нивната приказна ќе даде повод на други трансродови луѓе да веруваат дека и тие можат да зачнат семејство.

Во посета на шоуто на Лорена на ИТВ, тие разговарала за тоа како Џејк ја прекинал терапија на шест месеци за да можат да ги земат неговите јајца клетки затоа што двајцата сакале да имаат деца.

– Запознавме прекрасна жена која сакаше да биде сурогат мајка. Таа е неверојатна. Таа сакаше да ни помогне и по некое чудо веднаш остана времена – рече Џејк на шоуто, што им помогнало да ги остварат своите соништа.

Воениот офицер Хана Винтерборн (31) и актерот Џејк Граф (40) се венчале во Лондон, откако и двајцата биле подложени на хормонска терапија за промена на полот.

Хана, која решила да стане жена уште како активна воена личност и чија приказна била објавена во јануарскиот број на „Сан“ во јануари 2015 година, го привлекла Џејк, кој ја видел нејзината фотографија на насловната страница. Тие се поврзале преку Фејсбук и станале двојка.

Џејк, која исто така е трансродова, не трошел време, но веднаш ја прашал дали сака деца, на што таа одговорила потврдно. Денес тие се спремни да го исполнат својот сон.

„Навистина се грижиме за отворено да разговараме за сè, бидејќи ние тоа го немавме кога растевме“, рече Џејк.

Loading...

– Го погледнавме светот околу нас и се прашувавме: На што може да се надеваат трансродовите луѓе во животот? Кој сум јас? Кои се моите идоли?

Тој рече дека е важно за нив да испратат порака дека трансродовите луѓе можат да стапат во брак, да бидат сакани и да имаат семејство доколку сакаат.

– Родителите на трансродовите деца се толку загрижени. Во весници читаат дека тие немаат свое јас и дека со нив нешто не е во ред. Ако можеме да им дадеме надеж на барем еден родител или дете дека сè ќе биде добро, тогаш сакаме да кажеме дека можат да имаат сè – рече Jејк.

Кога започнала да зема хормони за да го смени полот, Хана мислела дека го прави ова за да се најде себе си, но и дека нема да најде љубов или да основа семејство.

– Факт е, така размислував, и еве сум сега по пет до шест години. Ако можеме да им дадеме надеж на младите трансродови луѓе дека можат да имаат исполнет живот, тогаш тоа е навистина моќна порака“, рече Хана.


Leave a Reply