Го носите телефонот со вас кога одите во тоалет? Еве зошто е тоа опасно!

Сподели со своите пријатели

Според едно британско истражување, просечен човек поминува нешто повеќе од 3 часа неделно во тоалет, што далеку ги надминува препорачаните 10 до 15 минути дневно.

Loading...

Ако се прашувате како минува тоа време, тогаш мобилните телефони се вашиот одговор.

Ова истражување не треба да изненадува ако сите признаеме дека користиме мобилен телефон во тоалетот.

Постојат неколку причини зошто не треба да поминувате повеќе од 15 минути во тоалет со вашиот телефон!

 

 

Нашите телефони се магнет за бактерии

Loading...

Телефоните можат многу успешно да пренесуваат и да ги соберат бактериите. Тие можат да ги пренесат од нивната површина во вашите интимни места, а исто така можат да ги подигнат од која било површина на бањата додека ги миете рацете или тече вода.

Хемороиди и други ректални проблеми

Според лекарите, седењето во тоалет од 1 до 15 минути е сосема нормално. Поминувањето повеќе време од тоа создава непотребен притисок врз вашиот ректум, а хемороидите се една од најсериозните последици. Користењето на телефонот несвесно ве принудува да останете подолго, а никој не сака хемороиди.

Одвраќање

Телефоните можат да ви го одвлечат вниманието и од секојдневните активности. Ако треба да направите пауза во текот на денот, обидете се да медитирате или да правите некои корисни вежби.

Со активирање на вашето тело, ќе го активирате и вашиот мозок. Покрај тоа, кога го јадете вашиот оброк, обидете се да уживате во него и не брзајте со него.

Ако медитацијата не е вашата „шолја чај“, можете да прочитате книга. Читањето ќе ве задржи фокусирани на зборовите и ќе ве направи незаинтересирани за вашиот телефон.

 

Loading...

 

Одењето во тоалет е бегство

Студија од 2016 година покажа дека многу учесници ги користеле своите телефони за да ги потиснат негативните чувства и емоции.

Исто така, истото истражување покажало дека учениците ги користат своите телефони за да се справат со досадата.

Како резултат на тоа, континуираното користење на телефонот, кое се случува кога постојано одите во тоалет со него, може сериозно да влијае на нашето ментално здравје.

Си го трошите времето

Според истражувањата, сите ние поминуваме во просек по 90 минути дневно на нашите телефони, што е околу 3,9 години од нашиот живот.

Loading...

Тоа значи дека телефоните можат да ни го одвлечат вниманието од нашата работа и секојдневните активности.

Според оваа студија, вработените губат околу 5 часа неделно на работи кои не се поврзани со работата.

Така, многу луѓе признаа дека ги проверуваат своите пораки и социјалните мрежи кога всушност треба да работат.