Гинеколог во Холандија биолошки татко на најмалку 17 деца, без мајките да знаат за тоа

Сподели со своите пријатели

Гинеколог во Холандија,кој сега е починат, со својата сперма вештачки оплодил жени кои сметале дека донаторот е анонимен, и со тоа станал биолошки татко на 17 деца, соопшти денеска болницата каде што работел.

Loading...

Јан Вилдшут работел од 1981 до 1993 година во болница во градот Цволе, на северот на Холандија.
Најмалку 17 деца биле зачнати со вештачко оплодување спермата на тој гинеколог, кој, исто така, имал свое семејство, изјавија од болницата, кои ја оценија неговата работа како „морално неприфатлива“.

Институцијата, која порано се нарекуваше болница во Софија, не ја исклучи можноста Вајлдшут да е биолошки татко на повеќе деца.

Болницата, која дозна за тоа на крајот на 2019 година, одлучи јавно да ја претстави работата на гинекологот со согласност на неговото семејство и децата родени под негов надзор.

Случајот е откриен случајно, кога едно од децата открило дека има слична ДНК како внукот на гинекологот, кој починал во 2009 година.

Сања Костовска


Leave a Reply