Германскиот министер за финансии: Нема повеќе резерви во буџетот

Сподели со своите пријатели

Кристијан Линднер, германскиот министер за финансии, ги загрижи сите велејќи дека германската влада го достигнала лимитот на својот фискален капацитет поради интервенцијата во пандемијата на коронавирус, влијанието на војната во Украина и климатскиот фонд.

Loading...

„Нема резерви во федералниот буџет за 2022 година“, изјави Линднер, пренесуваат германските медиуми.

Линднер нагласи дека на граѓаните не треба да им се обезбедува дополнителна финансиска поддршка пред есен за да се ублажи влијанието на зголемената инфлација.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Турција: Највисока инфлација во последните 24 години

„Советувам мерките што се веќе преземени да бидат ослободени за да можат да функционираат“, рече Линднер.

Во март, германската влада објави пакет од 16 милијарди евра за да им помогне на потрошувачите да се справат со зголемените цени на енергијата и да ја намалат зависноста од рускиот гас.

Буџетите на Германија обично не ја надминуваат границата на дефицитот од 0,35 отсто од бруто домашниот производ.

Таканаречената „должничка кочница“ е суспендирана од почетокот на 2020 година, а владата планира да ја врати во 2023 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пандемијата ја чинела Данска над 16 милијарди евра