Германија воведе гранична контрола поради самитот на Г7

Сподели со своите пријатели

Поради самитот на Групата седум (Г7) што ќе се одржи од 26 до 28 јуни во Елмау, Германија привремено воведе контроли на сите свои гранични премини.

Loading...

Од tamo[noto МВР посочуваат дека се потребни контроли за безбедно одржување на самитот на Г7.

Граничните контроли ќе се вршат до 3 јули, објави Министерството на својата веб-страница.

Ќе се вршат контроли на копнените, воздушните и поморските премини и треба да го спречат доаѓањето на лица подготвени за насилство.

Патниците мораат, како што се наведува, да сметаат на метеж поради контрола, а им се кажува дека се должни со себе да носат лични документи при преминувањето на границата.

Шефовите на држави и влади на Германија, Франција, Велика Британија, Италија, САД, Канада и Јапонија, седумте најиндустриски развиени земји, ќе се соберат во палатата Елмау од 26 до 28 јуни.