Германија: Секој би можел да одгледува и консумира марихуана

Сподели со своите пријатели

Две нежни зелени билки канабис се сончале на балконот на 74-годишен маж во Бон. И тогаш дошла полицијата. На почетокот на август одгледувачот е осуден на парична казна од 8.000 евра.

Loading...

Во исто време, овој човек беше пред своето време.

Германската коалициска влада има намера да го легализира ваквото одгледување марихуана.

Поседувањето на три растенија и 25 грама марихуана за лична употреба нема да биде противзаконски.

Луѓето кои самите не можат да садат канабис можат да се приклучат на здруженијата за садење.

Овие често се нарекуваат социјални клубови за канабис и нивната цел е да ги снабдуваат членовите со свои производи од канабис.

Првиот чекор е декриминализација

Во средата (16 август) владиниот кабинет го усвои предлог-законот за декриминализација на канабисот.

„Предлог-законот им олеснува на потрошувачите одговорно да ракуваат со канабисот“, стои на првата од 183-те страници на нацртот.

Loading...

Доколку парламентот го усвои законот, тој ќе стапи на сила на 1 јануари 2024 година.

Законот ќе важи за секој дваесетти жител на Германија.

Според официјалната статистика, 4,5 милиони возрасни граѓани пробале канабис барем еднаш.

Министерот за здравство, социјалдемократот Карл Лаутербах, пред претставници на медиумите зборуваше за промената на политиката кон наркотиците.

Тој наведе три причини.

Прво, потрошувачката на канабис се зголемува и покрај забраната, најмногу кај децата и младите.

Второ, овој раст е поврзан со широко распространетата криминална продажба на опијати.

И трето, на црниот пазар има се повеќе токсични суплементи, но се зголемува и концентрацијата на психоактивни супстанци што го нарушува здравјето.

Loading...

Со овој предлог-закон коалициските партнери во Владата, социјалдемократите, Желина и либералите се поблиску до реализација на коалициската програма во која е зацртана легализација на канабисот.

Во таа програма стои следново: „Ќе воведеме контролирано издавање канабис за возрасни со цел уживање во лиценцирани продавници“.

Големи планови и цветни соништа

Коалицијата првично имаше намера да направи голем пробив. Се планира легализација на канабисот од садење до консумирање.

Целта беше да се зајакнат децата и младите, да се стави здравствената заштита во преден план, да се потисне црниот пазар.

Министерството за здравство ја презеде координацијата на пет други министерства кои учествуваа во изработката на нацртот.

Тоа се министерствата за внатрешни работи, за правда, за земјоделство, за економија и за надворешни работи. Беа организирани опсежни дискусии со експерти.

Еден од нив е Јулиус Хаукап, економист кој долго време се залага за легализација на канабисот.

За ДВ тој ја проценува вкупната вредност на нелегалниот пазар на четири до пет милијарди евра.

Loading...

Легализацијата би донела економски придобивки – плаќање даноци и социјални трошоци, заштеди во полициската и судската работа.

Хаукап проценува дека вкупните заштеди се околу пет милијарди евра годишно.

Во најнаселената германска провинција, Северна Рајна-Вестфалија, тие дури и привремено предложија воведување на нов професионален профил во земјоделските училишта – експерт за одгледување канабис.

Ограничувања на европското и меѓународното право

Минатиот октомври германската министерка за здравство Лаутербах ги презентираше тезите на нацрт-законот за канабис.

Но, се чини дека беа во судир со некои одредби на Европската унија и меѓународните договори за контрола на дрогата.

Оттогаш, и во професионалните кругови и во политиката, се води жива дискусија за тоа колку слобода дозволува европското право во таа област.

Loading...

Во споредба со октомврискиот нацрт, овој е секако поскромно. Големиот чекор е поделен на два помали.

Првата е декриминализацијата, содржана во актуелниот предлог-закон.

Вториот чекор е воведување специјализирани продавници за производи од канабис, но не низ целата земја, туку само во одредени области и градови, и тоа првично за период од пет години.

Очекуваните приходи од даноци, како и заштедите во судството и полицијата се значително помали.

Веќе не зборуваме за милијарди, туку за стотици илјади евра. Но, расходите, трошоците за евалуација на законите и кампањите за информирање и превенција се зголемени.

Loading...

Зголемување на отпорот

Истовремено, се зголемува и отпорот кон намерите за легализирање на канабисот.

Дури пет здруженија на лекари за деца и млади во заедничко соопштение предупредуваат на можно „загрозување на психолошкото здравје и развојните шанси на младите во Германија“.

Против предлог-законот е и полицискиот синдикат, а здружението на судии предупредува дека комплицираните правила за функционирање на клубовите за канабис и купувањето на марихуана ќе доведат до зголемување на обемот на работа на судството.

Дури и пратениците на либералите, кои се дел од коалициската влада, предупредуваат дека ќе се појави „бирократско чудовиште“.

Политичарите на демохристијанската опозиција (ЦДУ/ЦСУ) остро ги критикуваат намерите на владата, тврдејќи дека тие се „медицински неодговорни“ или ги демонизираат како „напад врз заштитата на децата и младите“.

Loading...

Не се задоволни ниту поборниците за легализација. За нив новиот предлог закон е ситничар и не оди доволно далеку.

Министерот за здравство Лаутербах смета дека критиките од двете насоки укажуваат на тоа дека законот е направен „со мерка“.

Тој има намера да одговори на критиките со покренување голема информативна кампања која на децата и младите ќе им ги објасни опасностите од конзумирањето канабис.

А за тој човек од Бон кој беше казнет затоа што имал две билки канабис на балконот, законот сепак ќе донесе утеха – се очекува казната да му биде избришана од федералното криминално досие.