Германија повторно одби воени репарации за Полска

Сподели со своите пријатели

Германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок денеска во Варшава повторно одби Германија да ѝ исплати на Полска воени репарации во износ од 1.3 милијарди евра, што вчера го побара шефот на полската дипломатија Збигњев Рау.

Loading...

„Прашањето за репарации е затворено за германската влада. Германците ја признаваат својата историска одговорност без никакви ограничувања. Наша вечна должност е да потсетиме на страдањата што Германија ѝ ги нанесе на Полска. Брутално. Споменот за тоа мораме да го пренесеме на младите. Добрата вест е дека имаме заедничка иднина во нашата Европска унија. Со нетрпение го очекувам фактот дека денес можеме да разговараме за тоа како можеме заедно да ги користиме неговите инструменти за доброто на нашиот народ“, рече Бурбок.

Министерот за надворешни работи на Полска, Збигњев Рау, на прес-конференција по средбата со германскиот министер потврди дека до Берлин е испратена дипломатската нота со вкупна сума од 1.3 милијарди евра од извештајот за воените загуби на Полска, претставен пред еден месец.

„Полска и Германија имаат шанса заедно да покажат како да се надминат траумите, материјалниот грабеж или колонизацијата и истребувањето на цели народи. Крајно време е да се соочиме со тој проблем. Сметам на добра соработка со Владата на Германија, која треба да заврши со модел на надминување на употребата на сила во меѓународните односи“, изјави Рау.

Иако Германија, бидејќи владите на полската конзервативна партија Право и Правда го покренаа прашањето за репарации, предупредува дека самата Полска се откажала од нив уште во 1950-тите, што беше потврдено со разни други договори по падот на комунистите, Збигњев Рау рече дека тој смета дека ставот на германската влада ќе се развива.

„Убеден сум дека ставот ќе еволуира за време на дијалогот бидејќи никој во Германија и Полска не може да се согласи со таков морален и правен систем што сторителот на кривичното дело сам го одредува степенот на неговата вина и моментот на одговорност“, рече Рау.

Шефот на полската дипломатија истакна дека Германија има одговорност не само за сегашните и идните генерации, туку и за минатите генерации.