Германија ќе врати повеќе од илјада човечки черепи на поранешните колонии во Африка

Сподели со своите пријатели

Музејот во Берлин објави дека е подготвен да врати стотици човечки черепи од поранешната германска колонија Источна Африка, откако ги проучувал остатоците за да утврди на кои земји им припаѓаат денес.

Loading...

Научниците испитале 1.135 черепи во Музејот на праисторијата во Берлин, припишувајќи 904 на области кои сега се дел од Руанда, 202 во Танзанија и 22 на Кенија. Уште седум черепи остануваат неприпишани.

Германската Источна Африка, основана во 1880-тите и распуштена по завршувањето на Првата светска војна во 1918 година, ги опфаќаше денешните Бурунди, Руанда, копното Танзанија и дел од Мозамбик.

Според Херман Парцингер, претседател на Пруската фондација за културно наследство, која надгледува многу музеи во Берлин, тие се подготвени да ги вратат черепите и сега чекаат повратен сигнал од земјите на потекло.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Луѓето ги прават кучињата поагресивни, вели студија

Повеќето од черепите потекнуваат од гробишта и други погребни места, но некои биле земени по егзекуциите извршени од Германците.

Посмртните останки биле дел од збирката од повеќе од 6.000 черепи собрани од лекарот и антрополог Феликс фон Лушан за време на германското колонијално владеење.

Музејот на праисторијата ги презеде од берлинската болница „Шарите“ во 2011 година.

Неправилното складирање предизвикало некои да се оштетат или мувлосаат.

Loading...

Човечките останки потоа беа испитани и каталогизирани во пилот-проект што треба да послужи како модел за општа повторна проценка на колекциите од колонијалната ера, а не само на колекцијата во Берлин.

Од 2011 година, Германија ѝ ги враќа на Намибија посмртните останки на припадниците на домородниот народ Хереро и Нама кои беа убиени од германските колонијални сили.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сите зборуваат за Леопарди, но никој за германски дронови кои пристигнуваат во Украина

Во последниве години, се зголеми притисокот за враќање на човечките останки и артефактите ограбени од европските колонисти.

Меѓу најпознатите се стотиците таканаречени бенински бронзени парчиња, кои беа украдени од британските колонијални трупи пред да завршат во музеите низ Европа и САД.

Германија почна да ја враќа својата колекција во Нигерија кон крајот на минатата година по договорот меѓу Берлин и Абуџа.