Германија го отфрли барањето на Полска за репарации за Втората светска војна

Сподели со своите пријатели

Министерството за надворешни работи на Полска соопшти дека добиле одговор дека „приказната е завршена“ во врска со бараните воени репарации од Германија.

Loading...

„Според германската влада, прашањето за компензација и компензација за воените загуби е затворено и германската влада нема намера да влегува во преговори за ова прашање. Полска ќе продолжи со напорите да ја надомести штетата предизвикана од германската агресија и окупација од 1939 до 1945 година“, се наведува во соопштението на Министерството за надворешни работи на Полска.

На 1 септември минатата година полската влада објави сеопфатен извештај во кој детално се опишани финансиските загуби што ги претрпе Полска за време на Втората светска војна, за што од Германија беа побарани отштета од 1,3 трилиони евра.

На 3 октомври 2022 година, Министерството за надворешни работи на Полска испрати дипломатска нота до Германија со барање за компензација.