Германија бележи висока смртност, но никој не знае зошто!

Сподели со своите пријатели

Според податоците на Сојузниот завод за статистика (Дестатис), во Германија во октомври годинава починале повеќе од 90.000 луѓе – тоа е за 19 отсто повеќе од т.н. „медијана“ за периодот од 2018 до 2021 година.

Loading...

Октомври беше врв на она што беше забележано во претходните месеци: висока смртност во 2022 година.

Станува збор за развој кој досега ниту експертите не можеа јасно да го објаснат и кој исто така отвора врата за шпекулации, пишува Дојче веле.

Пратеникот на десничарската Алтернатива за Германија (АфД) во Бундестагот, Мартин Зехерт, на тој начин го постави прашањето за можната поврзаност на зголемената смртност со „масовните вакцини против корона“.

И на каналите на Телеграм, вакцинацијата веќе е идентификувана како дефинитивна причина.

Експертите, сепак, нагласуваат дека сѐ уште е рано за вакви тврдења.

„Во првите години од пандемијата, можевме да бидеме релативно сигурни дека инфекциите со корона се причина за поголема смртност“, вели Себастијан Клисенер од Федералниот институт за истражување на населението (БиБ).

„Тоа беше силен статистички сигнал испратен од корона брановите, кога станува збор за смртноста. Во моментов е многу потешко“, вели тој.

Loading...

Причина респираторните заболувања?

Бројот на смртни случаи во октомври може само делумно да се објасни со коронавирусот.

Според податоците на Институтот Роберт Кох, во октомври во Германија од коронавирус починале 4.334 луѓе, што е значително повеќе отколку во претходните години (2021: 2.493; 2020: 1.482).

И во летните месеци од оваа година, значително повеќе луѓе починале од корона отколку во претходните години.

Сепак, само зголемувањето на бројот на смртни случаи од корона не е доволно за да се објасни високата стапка на смртност во октомври, вели Џонас Шели, научен соработник во Работната група „Здравствен статус на населението“ во Институтот Макс Планк.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Баку ги евакуираше дипломатите од Техеран

„Смртните случаи од корона“, вели тој, „објаснуваат само половина од она што го имавме во октомври.“

Постојат неколку можни причини за другата половина.

„Најочигледното објаснување е дека гледаме релативно ран бран на заразни болести оваа година“, вели Шели.

„Зашто, за разлика од порано, во октомври веќе имаше голем број на респираторни заболувања, како што е грипот.„Она што го гледаме се два синхрони случувања: од една страна, смртноста од корона која се зголеми од почетокот на есента до октомври, и од друга, респираторните инфекции кои исто така нагло се зголемија.

Loading...

Шели, сепак, посочува дека бројот на загинати може да се користи само за основање здруженија, а не за причинско-последична врска. На крајот на краиштата, само лекарите што лекуваат можат да ја утврдат вистинската причина за смртта.

„За мене таа врска е очигледна, бидејќи тоа е она што го видовме уште пред пандемијата. Кога имавме поголема смртност во зима пред короната, тогаш најмногу ја припишувавме на заразни болести. Меѓутоа, необично е што бранот заразни болести дојде толку рано.“

Високата смртност во текот на летото покренува многу прашања

Себастијан Клизенер од Федералниот институт за истражување на населението (БиБ) во врска со ова вели:

„Претходно забележавме најголема смртност во зима. Брановите на грип предизвикаа големи осцилации. Некогаш бројот на смртни случаи во февруари беше многу мал, бидејќи бранот на грип не беше силен, а понекогаш имаше голем број на смртни случаи во февруари, бидејќи епидемијата на грип беше силна“.

По високата стапка на смртност, обично ќе има намалување во следните месеци, вели Клисенер.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Индустриски хемикалии пронајдени во сирупот од кој починаа 200 деца во Индонезија

Причините за смрт, како што се епидемиите на грип, предизвикуваат луѓето со лошо здравје да умираат почесто. После тоа вообичаено се намалува бројот на смртни случаи, бидејќи има помалку луѓе со нарушено здравје отколку порано.

Сепак, периодичноста на смртноста е променета.

„Она што сега сè повеќе го гледаме е дека имаме висока стапка на смртност и во другите месеци“, вели Клисенер.

Loading...

На пример, повеќе луѓе починале во летните месеци отколку во претходните години.

Сè потешко е да се процени стапката на смртност, бидејќи сезонските модели се сменија.

„Летото ми е помалку јасно од октомври“

„Летото ми е помалку јасно отколку она што се случи во октомври“, вели Шели.

Дел од ова може да се објасни со топлотните бранови.

„Врската помеѓу екстремната топлина и прекумерна смртност е многу, многу јасна. Еден дел може да се објасни со бројот на смртни случаи од корона. Но, сето тоа заедно не е доволно. Не е невозможно да се претпостави дека би можеле малку појасно да ги видиме индиректните ефекти на пандемијата. Шели се осврнува на можноста за оптоварување на здравствениот систем како резултат на стресниот период на пандемијата. Но, сето тоа се само шпекулации.

Шели, сепак, верува дека врската помеѓу вакцинацијата против корона и поголемата смртност е речиси невозможна.

Loading...

„Како научник, сакам да ги задржам сите опции отворени, но едноставно не ја гледам врската. На крајот на краиштата, има повеќе јасност во евалуацијата на вакцините отколку во студиите за населението. Поради многу добро истражување за ефикасноста и ризиците од вакцинацијата, не сме зависни од барањето причини во податоците за населението. Ако вакцините беа причина за зголемениот број на смртни случаи, тоа одамна ќе беше докажано во медицинските и епидемиолошките истражувања“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата пристигнува во Конго, властите опколиле неколку населби

Посигурни информации за позадината на бројот на смртни случаи, според експертите, може да се добијат само кога ќе се знаат причините за смртта.

Сепак, овие податоци се достапни со задоцнување од неколку месеци. Според експертите, дури тогаш може да се објасни како може да дојде до зголемена стапка на смртност во одреден месец.

„За експертска дискусија, без теории на заговор, би било многу корисно доколку овие податоци беа достапни порано. Тогаш би можеле брзо да понудиме добро основани објаснувања за моменталната стапка на смртност“, вели Клисенер.

Како ги добиваат тие бројки?

Федералниот завод за статистика, за време на пандемијата претставуваше податоци за бројот на смртност во една седмица или месец.

Loading...

Притоа, Дестатис се потпира на податоците за бројот на смртни случаи достапни од матичната служба, вели Феликс зур Ниден, експерт за бројки на смртни случаи и демографија во Дестатис.

Следниот чекор во производството на статистика за смртност е да се спореди апсолутниот број на смртни случаи во еден месец со просекот за истиот месец во последните четири години. Ако вредноста е над средната, постои зголемена смртност.

Според Cur Niden, периодот од претходните четири години е избран за да се земат предвид различните сезонски повторливи настани, како што се грипот или топлотните бранови.

Меѓутоа, колку подолго се враќа периодот на споредба, толку е поголемо влијанието на другите фактори врз бројот на смртни случаи, како што се стареењето или очекуваниот животен век.

„Четири години се компромис, со цел што е можно подобро да се балансираат различните фактори“, вели Кур Ниден.

Loading...