Генетиката и траумите се виновни што некои луѓе се зависни од марихуана

Сподели со своите пријатели

Поголемиот дел од луѓето кои пушат марихуана немаат претерано големи здравствени проблеми и лесно моат да престанат, но некои корисници развиваат зависност од оваа дрога.

Loading...

Научниците оваа недела успеале да откријат една од причините, који делимитчно имаат генетска природа.

Посебно се загрозени оние личности кои во детството биле злоставувани, но одредена генетска варијација очигледно ги штити од зависност.

Научнциите од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис набљудувале 1.558 Австалијанци кои во детството доживеале траума, пред се сексуално зслоставување. Меѓутоа, не сите меѓу нив станале зависи, но оние кои станале имаат карактеристична варијација во ендоканабиноидниот систем на кој делува канабис.

Одамна знаеме дека траумите од детството, а посебно сексуалното злоставување, поврзани со развојот на зависност од марихуана. Меѓутоа, многу малку знаеме за поединечните фактори поради кои некои луѓе се подложни на зависност, а некои не – вели Рајан Богдан од Универзитетот Вашингтон.

Како што и очекувавме, сексуалното злоставување во детството е поврзано, во начела, со случаеви на поединци кои пројавиле голем број симптоми на зависност од канабис – вели Кејтил И. Кери.

Што мислите вие дали има вистина во оваа истражување?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.