Гејтс: Следниот вирус би можел да предизвика крај на општеството

Сподели со своите пријатели

Гејтс предупреди дека не треба да сметаме на слична среќа за време на следната пандемија.

Loading...

„Со оглед на тоа колку беше дестабилизирачка пандемијата на Ковид-19, доколку се појави друг вирус со слична вирулентност, но со многу повисока стапка на смртност – да речеме, пет проценти, тоа би можело да биде крај на општеството“, рече Гејтс.

„Морам да кажам, имајќи предвид дека 20 милиони луѓе починаа за време на пандемијата во светот, од кои еден милион во САД, можеше да биде полошо. Среќни сме што стапката на смртност беше 0,2 отсто“, рече Гејтс за списанието TIME Alice Park за време на самитот TIME 100 во Њујорк оваа недела.

„Шансите за нова пандемија во следните 20 години, без разлика дали е природна или намерна, би рекол, се повеќе од 50 проценти“, рече тој.

Како што објасни Гејтс во интервју за TIME, пандемијата на Ковид-19 создаде единствена можност да се спречи да се случи друга пандемија – но само ако светот е подготвен за клучни инвестиции.

Тој тврди дека не е невозможно да се избегне следната пандемија.

Ова вклучува инвестирање во технологија, вакцини и здравствени системи, но и создавање системи за контрола на болести.

Тој е убеден дека доколку светот заеднички инвестираше во таков систем, научниците би ги имале сите потребни ресурси за да спречат каква било епидемија во рок од 100 дена.

Loading...