Гамбару – јапонска уметност на уживање и во најдосадната професија

Сподели со своите пријатели

Јапонската посветеност на работата и вредностите веќе станаа стереотип. Тајната е во гамбару, животниот принцип дека во секоја професија може да се најде смисол и да се даде се од себе, пишува Каки Окамура на порталот Медиум.

Loading...

Во Јапонија, вие не само што ќе добиете врвна услуга во многу луксузни и престижни продавници и хотели. Ако влезете во која било продавница, веројатно ќе ве пречекаат вработени кои ќе ве пречекаат љубезно, ќе ви се поклонат и ќе брзаат да ви помогнат штом видат дека ви треба помош.

 

 

Нивните униформи се испеглани, чисти и уредни и негувани. Полиците се уредно наредени, производите се подредени и организирани. Подовите се бришат, прозорците се чисти, а кога ќе излезете од продавницата, вработените ќе ви кажат благодарам, ќе се насмевнат и ќе се поклонат додека не бидете доволно далеку од излезот.

Ова не значи дека Јапонците безусловно сакаат да работат. На секоја работа има моменти кои се исцрпувачки, досадни и заморни. Но, идејата да дадете сè од себе и да ја истакнете – ганбару, како што велат во Јапонија – е нешто што е високо ценето, без оглед со која деловна активност се занимавате.

Без разлика дали сте генерален директор или асистент во продавница, ако го почитувате гамбару, вашата работа ќе биде ценета.

Loading...

 

 

Кога размислуваме за тоа што е потребно за да уживаме во работата, повеќето од нас мислат на големи работи – пари, статус, можност за стекнување нови вештини и работата да има смисла.

Овие се важни фактори, но што правиме со задачите што не ни го даваат тоа? Но, гамбару значи дека можеме да најдеме значење и во нив.

Кога сме позитивни во однос на работата што ја работиме – дури и здодевни – луѓето ќе забележат, а нашиот став ќе го подигне расположението на оние околу нас. И кога знаете дека луѓето ја почитуваат вашата работа, секој, дури и најздодевната, работата ќе изгледа помалку тешка и досадна.

 

Loading...

 

Идејата за ганбару не мора да значи дека треба постојано да работите, да претерувате или да се исцрпувате до границите на издржливост што ќе го загрозат вашето здравје. Исцрпеноста не заслужува восхит и не треба да се бара.

Дури и на највозбудливото патување, ќе се појават здодевни задачи. Наместо да избегнуваме напорна работа, можеме да се обидеме да го отелотвориме духот на ганбару.

Само затоа што не се чувствувате ентузијастички расположени за некоја задача, не значи дека не можете да го промените вашиот став кон неа.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *