Францускиот парламент го легализираше правото на кравите да мукаат

Сподели со своите пријатели

Граѓаните кои ќе одлучат да бараат мир и тишина во буколичното француско село тешко дека отсега натаму ќе можат да ги тужат своите соседи за кукурикање на петли, мукање на крави или квичење на свињи, бидејќи парламентот го легализираше правото на глас за домашните животни.

Loading...

Со новиот закон што Собранието го усвои во понеделник навечер, селаните ќе бидат заштитени во вршењето на традиционалните работни места.

Често се случувало луѓето кои не биле навикнати на село да се одлучат да се преселат на село, па да ги тужат своите соседи поради бучавата што ја создава, на пример, трактор кој оди на работа во зори или локална пекара што работи ноќе.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бројот на барања за азил во ЕУ се приближува до бројот од врвот на миграциската криза

Стотици тужби против соседите ги преплавија локалните судови, кои сега ќе можат да здивнат.

Случајот на млекар кој морал да им плати на соседите 100.000 евра (108.000 долари) за да ја реновира својата барака доминираше во насловите.

Во 2019 година, судот пресуди во корист на петелот Морис, кој доби право да продолжи да пее и покрај тужбата од неговите соседи, сопствениците на викендицата, кои се пожалија дека им се нарушува правото на мир.

Новиот закон предвидува сите работни места на село, кои се извршуваат на легален начин, да можат да продолжат.

Претходниот закон од 2021 година го бранеше таканареченото „чувствително наследство“ на француското село, а тој термин се однесува на бучавата и мирисите карактеристични за природата и селата.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Захарова: Состојбата на фронтот за Зеленски е катастрофална