Француски астронаут ќе има радио емисија од вселената

Сподели со своите пријатели

Францускиот астронаут Том Песка (43) секоја недела ќе настапува на јавното музичко радио за време на неговата шестмесечна мисија на Меѓународната вселенска станица (ISS), каде треба да лета на 22 април.

Loading...

Француското музичко радио Фип договори серија емисии со тој астронаут, аеронаутички инженер и пилот, кој исто така ќе објавува музика од неговата плејлиста со вкупно 180 песни на Твитер секој ден.

Покрај тоа, астронаутот ќе зборува за песни секоја недела, и за неговиот живот на Земјата и на ISS.

Радио Фип, кое наполни 50 години, објави дека на својата веб-страница ќе има три плејлисти од вселената: „Сонување во вселената“ – инспириран од погледот на Земјата од ISS, „Работа во вселената“ – за моменти на концентрација и експериментирање и „Трчање во вселената“- за секојдневниот живот.

Песке, кој по втор пат ќе биде во вселената, но сега како прв француски командант на Меѓународната вселенска станица, треба да полета од Флорида на 22 април со приватно американско летало, придружено со капсулата Crew-2 Dragon на Space X уште тројца астронаути од САД и Јапонија.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *