Франција затвора 17 џамии поради наводна поврзаност со сепаратистички активности

Сподели со своите пријатели

Францускиот министер за внатрешни работи Џералд Дарманин изјави дека 17 од 89 џамии под контрола се затворени поради сомневања дека се поврзани со активности на „сепаратистите“.

Loading...

Одговарајќи на прашањата на пратениците во парламентот на неговата земја во средата, министерот додаде дека 89 од 2.500 муслимански верски места во Франција се осомничени дека имаат врски со активностите што ги спомена.

Тој објасни дека Франција досега затворила 17 џамии, во согласност со законот „за кршење на безбедносните правила што мора да се почитуваат на јавни места“, истакнувајќи дека сегашните закони во Франција не му дозволуваат да ги затвори сите џамии „осомничени“ за сепаратизам, како што е опишано.

 

 

Тој посочи дека француските закони дозволуваат затворање на место за богослужба само во два случаи: првиот е да се докаже директна поврзаност со терористичкиот акт што се случил, а вториот е кршење на безбедносните правила што мора да се следат на јавни места .

„Борба против сепаратистичкиот ислам“
Специјален комитет во Француското национално собрание (Парламент) на 24 јануари го одобри контроверзниот закон за „консолидација на принципите на Републиката“, кој првично беше познат како „борба против сепаратистичкиот ислам“.

Loading...

Предлог-законот наиде на критики, како на пример дека е насочен против муслиманите во Франција, дека наметнува ограничувања на скоро секој аспект од нивниот живот и дека се обидува да прикаже некои прашања што ретко се појавуваат како хроничен проблем.

 

 

Законот предвидува надзор над џамиите и здруженијата одговорни за управување со нив, следење на финансирањето на муслимански граѓански организации и ограничување на слободата на семејствата да обезбедуваат образование за своите деца дома, сето тоа во земја во која се забранети шамии во пред-универзитетски институции .

Изјавата на францускиот министер за внатрешни работи доаѓа во време кога сè уште се чувствуваат последиците од француската криза со исламскиот свет околу објавувањето карикатури навредливи за пророкот Мухамед, нека е Божјиот мир и благослови. Последиците од ваквите настани се претворија во економска криза што го погоди Париз откако беше покрената кампања за масовен бојкот на француски производи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *