Фосилните горива мора да останат под земја, предупредуваат научниците

Сподели со своите пријатели

Речиси 60 проценти од резервите на нафта и гас и 90 проценти од јагленот мора да останат под земја, доколку глобалното затоплување треба да се одржува под 1,5 Целзиусови степени, велат научниците.

Loading...

Прогнозата се базира на анализа на глобалната понуда и побарувачка на енергија, пишува во четвртокот Би – Би – Си.

Тоа е „мрачна“, но реална проценка на „она што науката ни кажува да го правиме“, велат експертите.

Создале сценарио за иднината

Тие создале „сценарио за иднината“ што остава многу помалку простор за експлоатација на фосилни горива отколку што се мислеше.

Научниците велат дека ограничувањето на глобалната покачување на температурата до 1,5 степени може да помогне да се избегнат најлошите ефекти од климатските промени.

Тие пресметаа дека глобално, производството на фосилни горива треба да достигне врв во 2020 година и да падне три проценти секоја година до 2050 година.

„Во пандемијата од ковид-19, видовме голем пад на производството, но сега работите се враќаат во нормала“, рече професорот др. Стив Пај од Универзитетот во Калифорнија.

Loading...

Студијата, објавена во списанието „Природа“, исто така, откри дека падот на производството на нафта и гас до 2050 година, за да се одржи буџетот за јаглерод, значи дека многу региони во моментов или ќе бидат во пик на производство во следните десет години.

Пресметката на јаглерод е кумулативна количина на јаглерод диоксид што може да се ослободи во одреден временски период за да го достигне прагот на температурата, во овој случај 1,5 степени.

Бројни планирани или активни проекти за фосилни горива, најверојатно, нема да го исполнат меѓународно договореното ограничување за глобалното затоплување, утврдено со Парискиот договор за климата од 2015 година.

„За да се стабилизира температурата, повеќе јаглерод мора да остане под земја“

И таа „темна слика веројатно го потценува она што треба да се направи“, предупредуваат научниците.

Буџетот за јаглерод во студискиот модел му дава на светот 50 проценти шанси да го ограничи глобалното затоплување на 1,5 степени.

Но, тоа не вклучува неизвесности како повратни информации за климатскиот систем.

„Значи, за стабилизација на температурата да биде посигурна, повеќе јаглерод мора да остане под земја“, заклучија научниците.

Loading...