Fortnite заработи неверојатни 1,8 милијарди долари во 2019 година

Сподели со своите пријатели

Fortnite оствари продажба од 1,8 милијарди американски долари во 2019 година, што е повеќе од која било друга игра за една година.

Loading...

Иако Fortnite е технички бесплатен, Epic Games нуди Battle Pass на месечна основа, кој чини 10 долари и ви дозволува да купувате разни артикли во рамките на играта.

Тие вклучуваат облека, оружје, танци што можат да се применат на ликовите, реакции и други „козметички“ содржини, а сè за да се обезбеди 125 милиони активни играчи редовно се враќаат во игра.

Во комбинација со силен маркетинг и промоција, што може да се спореди со најголемите филмски блокбастери, не е ни чудо што Fortnite стана културолошки феномен.

Севкупно, индустријата за игри оствари одлични резултати во текот на 2019 година.

Nielsen Research посочува дека индустријата остварила вкупни приходи од 120 милијарди долари од продажба, што претставува зголемување од четири проценти во текот на 2018 година.

Голем дел од приходите се остварени преку мобилни игри (64,4 милијарди американски долари), проследено со компјутерските (29,4 милијарди) и конзоли (15,4 милијарди).

Остатокот се состои од VR и AR игри и видео содржини со гејминг тематика.

Loading...

Leave a Reply