Флорида е на пат да ги забрани социјалните мрежи за помлади од 17 години

Сподели со своите пријатели

Претставничкиот дом на Флорида го одобри нацрт-законот со кој на децата помлади од 17 години им се забранува пристап до социјалните мрежи, по слични акции во неколку американски држави за намалување на ризикот на интернет за младите тинејџери.

Loading...

Законот беше усвоен со 106 гласа „против“ и 13 „против“, а мерката ќе бара социјалните мрежи да ги отстранат сметките на секој помлад од 17 години и ќе бара трета страна да ги проверува поединците кои ќе ја следат младоста, објави Ројтерс.

„Мораме да се справиме со негативните ефекти на социјалните мрежи и да овозможиме добар развој на нашите деца. Флорида има огромен интерес да ги заштити нашите деца, нивното ментално здравје и детството“, рече претседателот на Претставничкиот дом Пол Ренер.

Законот, исто така, ќе бара од компаниите трајно да ги бришат личните податоци собрани од прекинатите сметки, за да можат родителите на крајот да поднесат граѓански тужби доколку се појави потреба.

Предлог-законот сега оди во Сенатот на Флорида, кој, како и Претставничкиот дом, е под контрола на републиканците.