03.09.2019 12:40

Фејсбук ќе го крие бројот на лајкови на објавите

Facebook Twitter Google+

Една од работите што ги прави социјалните мрежи привлечни е поддршката што ја даваат на корисниците. „Лајкувањето“ на објавите покажува колку луѓе можеби виделе и дале „одобрение“. Тоа, исто така служи како еден вид на мерка која компаниите или поединците можат да го користат како начин да го покажат својот опсег и да ги зголемат трошоците за нивните реклами и да бараат поголема парична компензација од спонзори и реклами.

Сепак, се чини дека Фејсбук би можел да направи некои промени за кои некои корисници можеби не се подготвени, а тоа е да се сокријат допаѓањата на постовите.

loading...

Ова го откри истражувачот Јане Манчун Вонг која нашла докази за ова во апликација за Android. На прашањето од TechCrunch ги потврдат дали нејзините наоди се точни, Фејсбук потврдил дека размислува да започне тест.

Сè уште не е заживеано, што значи дека компанијата не одлучила дали да започне со тоа. Меѓутоа, ако ова звучи познато, тоа е затоа што Инстаграм, кој инаку е во сопственост на Фејсбук, спроведе сличен тест претходно. Тој тест на Инстаграм е сè уште многу активен, но е ограничен на неколку земји, со што е нејасно дали ќе се прошири и ќе стане постојан дел од платформата.

Сокривањето лајкови може да биде контроверзно, но со оглед на тоа што има и такви кои исто така тврдат дека социјалните мрежи всушност не се добри за менталното здравје на корисниците, можеби со криењето на бројот на лајкови, луѓето на крајот нема да бидат споредувани едни со другите.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments