Факти за човечкиот мозок кои можеби не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Прочитајте нови интересни факти за единствениот орган во човечкиот организам за кој модерната медицина знае само 10 посто.

Станува збор за мозокот, и веруваме дека овие интересни факти ќе ве изненадат кога ќе прочитате каков е вашиот мозок.

Препознајте ги глупавите луѓе по нивните навики

Loading...

1. Многу студии покажале дека мозокот може без никакви проблеми да создаде лажни сеќавања, односно да креира некој настан во вашето детство кој всушност никогаш и не се случил.

2. Смеењето активира пет различни делови од мозокот.

3. Левата страна на мозокот ја контролира десната страна на телото, а десната страна на мозокот левата страна на телото.

Девет бизарни работи кои вашето тело ги прави, а вие тука ништо не можете

4. Ако е здрав, вашиот мозок никогаш нема да ја изгуби способноста за учење.

5. Во мозокот се наоѓаат околу 100 милијарди неврони, но тие сочинуваат само 10 посто од мозокот. Околу 75 проценти од мозокот се сочинети од вода.

6. Иако е одговорен за само околу 2 посто од телесната тежина, мозокот троши околу 20 посто од кислородот во нашата крв и 25 посто глукоза (шеќер) кој циркулира во крвотокот.7. Вашиот мозок е способен да има повеќе идеи од бројот на атоми во вселената која ја познаваме. Мозокот може да произведе 70.000 различни мисли во текот на денот.

Сте сонувале некој кој веќе починал? Еве што тоа значи!

8. Мозокот произведува струја доволно силна да напои светилка од 10 до 23 вати.

9. Просечниот мозок на возрасен човек е тежок околу 1,3 – 1,4 килограми. Големината и тежината немаат апсолутно никаква врска со коефициентот на интелигенција.10. Кога се прекинува дотокот на крв во мозокот, тој ја губи свеста после 8-10 секунди, а без кислород може да преживее 4-6 минути.

11. Мозокот на штотуку родено бебе двојно се зголемува во текот на една година.

Loading...

12. Студиите покажуваат дека 50-70 посто од посетите на доктор ги предизвикува некој друг, а не самиот мозок на болната личност.

9 факти што сме ги учеле на училиште како вистинити, но потоа се докажало дека се погрешни

13. Кога имате главоболка, не ве боли мозокот. Овој орган нема рецептори за болка, и затоа не може да ја почувствува.14. Мозокот е најактивен кога спиете. Лицата со повисок коефициент на интелигенција сонуваат повеќе, а докажано е и дека лицата кои малку спијат во текот на денот имаат повеќе енергија и се подобро фокусирани на работата.

15. Истражувањата покажале дека хипокампусот, делот кој се бави со визуелно-просторната свест, е поголем кај лондонските таксисти отколку кај останатите луѓе. Лондонските таксисти со месеци, а понекогаш и со години ја учат буквално напамет секоја улица во Лондон пред да добијат работа.16. Во мозокот се наоѓаат одредени „огледало неврони“ поради кои се прозевате кога другите околу вас се прозеваат, но и поради кои на момент може да ве заболи дел од телото, иако друг се удрил, а не вие. Научниците веруваат дека токму овие неврони се виновни за емпатијата.

Факти кои звучат нереално, а всушност се вистина

17. Дрогата како кокаин го активира центарот на задоволство во мозокот (nucleus accumbens), и се ослободува допамин серотонин кој ве прави среќни. Центарот на задоволство се активира и кога ќе помогнете некому или давате пари или стока во некоја добротворна организација.18. Секој пат кога на нешто се присетувате или имате нова мисла, вие создавате нова врска во мозокот.

19. Додека мозокот на слонот е физички поголем од човечкиот, човечкиот мозок завзема 2 посто од вкупната телесна маса (во споредба со 0,15% кај мозокот на слонот), што значи дека луѓето го имаат убедливо најголемиот мозок во однос на големината на телото.

20. Многу научни студии заклучиле дека читањето на децата на глас и честото разговарање со нив значително придонесува за развојот на мозокот на децата.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.