Езерото кое ја менува бојата и наводно им носи среќа на вљубените: Метеор, проклетство или НЛО? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Во близина на прекрасното јадранско крајбрежје, често можеме да ги пропуштиме чудата на природата скриени во зеленилото на шумата во близина на првите плажи. Еден од таквите интересни појави се наоѓа на југот на Јадранот. Змејовото око е познато и како Рогозничко езеро бидејќи се наоѓа на Градина во Рогозница.

Loading...

Езерото во Хрватска е исполнето со солена вода, а со морето е поврзано со пештера чиј отвор се гледа на брегот. Соодветно, пештерата го носи името Змејско уво, а интересно е што е поголема и подлабока од самото езеро.

Но, она што е уште поинтересно е однесувањето на ова езеро и затоа често можеме да читаме наслови во весниците како „Змејското езеро ја промени бојата“. Имено, на секои неколку години, рибите, медузите и другите жители на езерото „емигрираат“ во блиското море. Тогаш езерото се заматува и ја менува бојата, а кога ќе се „филтрира“, животните повторно се враќаат. До следниот пат кога повторно ќе остане без кислород и езерото не „зоврие“.

Затоа, немојте да се изненадите ако видите различни бои во езерото, кои може да варираат од жолто-црвеникава до зелено-сина. Езерото е сè уште популарно кај капачите и скокачите. Згора на тоа, тие знаат да играат претстави и да играат ватерполо овде, особено затоа што температурата на езерото е малку повисока отколку во морето.

Езерото со мистериозно име носи со себе некои легенди. Така еден вели дека езерото настанало откако на истото место паднал метеорит. Друг вели дека тоа било вселенско летало. Третиот вели дека езерото настанало поради проклетството што слепиот брат му го фрлил на другиот брат кој користејќи го своето слепило го измамил за наследство.

И секако, постои легенда во која се споменува змеј од Рогозница кој го тероризира локалното население и страда од рацете на херој кој решил да спаси убава девојка од незаситен и суров ѕвер. Само, овој има сладок додаток: постои верување дека заљубениот пар кој заедно се капе во езерото ќе остане заедно во среќа и љубов до крајот на животот и дека бракот ќе биде крунисан со здрави деца.

 

Loading...