Езеро кое засенува со својата убавина, илјадници туристи се собираат да ја видат оваа природна појава! (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Секогаш кога ќе помислиме дека видовме сè што постои на овој свет и дека веќе ништо не може да нè изненади, се чини дека природата не негира и вели: „Ќе видите само што можам да направам!“

Loading...

Иако короната не изврте сите нас, особено кога станува збор за патувања, можеме, барем преку Интернет, да уживаме во маестралните природни чуда, што сигурно ќе ве остават без зборови.

Авантуристи сигурно ќе уживаат во погледот на едно од најнереалните езера во светот, но за тоа задоволство ќе мораат да одат до Канада. Говорејќи за Канада, таа отсекогаш била позната по убавината на природните чуда. Од диви шуми од една страна, до цветни карпи на источниот брег, сè до планините и тиркизните леднички езера на Британска Колумбија.

 

 

 

Забележаното езеро е нешто што сигурно никогаш не сте го виделе. Забележаното езеро се наоѓа во Канада, поточно во Британска Колумбија.

Loading...

Имено, во текот на зимата и пролетта, езерото лоцирано северозападно од Осојоос, во долината Оканаган во Британска Колумбија, изгледа како и секое друго водно тело. Сепак, бидејќи поголемиот дел од водата почнува да испарува во текот на летото, стотици огромни базени со сол остануваат зад неа, создавајќи необичен пејзаж полн со жолти, зелени и сини точки. Според порталот Три Хагер, сè уште се нарекува „најмагичното место во Канада“.

Формирање на боја и самото место

Шарените базени се резултат на високи концентрации на минерали, вклучувајќи калциум, натриум сулфат и магнезиум сулфат, кои се акумулирале во водата. Минерали и колекција сол се слеваа од околните ридови. Разновидноста на боите зависи од концентрацијата на минерали во секој базен.

 

 

Свето место

Забележаното езеро домородците со векови го сметале за свето место. Тие веруваа дека секој од круговите има различни лековити својства. Езерото првично било познато во долината Оканаган како Клилук. Земјиштето околу водата е во приватна сопственост многу години, но стана сопственост на државата Оканаган во 2001 година.

Loading...

Купувањето осигури дека земјиштето е заштитено од развој, уништување на шумите и дека е обновено како културна и еколошка област.

Изработка на муниција за време на Првата светска војна

За време на Првата светска војна, минералите од езерото биле користени за производство на муниција. Минералите ги собрале работниците кои од езерото ваделе по еден тон сол секој ден.

Според „Центарот за посетители на Британска Колумбија“, постојат приказни дека, пред сè, езерото покажало уште поголема разновидност на бои и уште поголема уметничка убавина.

 

 

Посета

Loading...

Посетителите кои сакаат да го видат езерото не можат да му се приближат премногу. Околу езерото Пега е поставена заштитна ограда, така што се достапни голем број на видиковци од кои јасно се гледаат „точките“ на езерото.

Сепак, за ваков поглед – доволно.

Бидејќи, мора да признаете – природата порано беше навистина мајстор на својот занает.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *