Европски регион сака денот да трае 26 часа, тоа го побара и од ЕУ

Сподели со своите пријатели

Најсеверниот регион на Норвешка побара дозвола од Европската комисија да воспостави временска зона со 26-часовен ден.

Loading...

Бизарниот план, промовиран од локален градоначалник во Арктичкиот круг во близина на руската граница, има за цел да ги зајакне локалните вредности, да го продолжи времето на семејството и да привлече нови жители во регионот.

Сите убави идеи, но во пракса деталите во најдобар случај остануваат нејасни.

Во своето писмо до Европската комисија – која потврди дека го добила барањето – регионот бара од телото на ЕУ да им наложи на норвешките власти да одобрат создавање временска зона со 26-часовен ден наместо 24-часовен ден, пишува Политико.

Како би функционирале во пракса новите временски зони?

Венче Педерсен, градоначалникот на Вадсо кој го напиша писмото, не е сигурен.

„Не размислувавме многу за тоа“, рече таа. „Часовникот ќе оди од 12 до 13… и треба да видиме како ќе се одвива. Не верувам дека ќе се согласат, па не сме размислувале за сите детали“.

Според Педерсен, регионот се бори да привлече нови жители, но градоначалникот се надева дека ќе го промени тоа со прикажување на уникатните вредности на областа.

„Преку нашиот проект „MOREtime“, имаме за цел да го прославиме и промовираме овој уникатен начин на живот, нудејќи им на поединците можност да уживаат во повеќе квалитетно време ангажирајќи се во активности како што се риболов, лов, учење нови јазици или едноставно поминување време со најблиските.

Loading...

„Што е добро да се живее овде? Време“, изјави таа за Политико.

„Ние не трчаме по автобуси или возови, ниту мораме да патуваме долги растојанија до работа и слично“, додаде таа.

„Многу сме задоволни што живееме во дел од Норвешка каде што имаме повеќе време да поминеме со пријателите, семејството и времето поминато заедно“

Педерсен се надева дека со продолжување на должината на денот, повеќе луѓе ќе бидат инспирирани да се преселат во оддалечениот регион.

Обезбедувањето дека областа е населена „е поважно од кога било“ во светлината на руската војна против Украина, додаде Педерсен.

„Ни се допаѓа нашиот начин на живот и мислиме дека може да биде многу возбудлив, особено за семејствата со мали деца“, рече градоначалникот.

„Мислам дека секојдневието е помирно и подобро отколку во голем град.“

Дали навистина може да се случи ова?

Норвешка не е членка на ЕУ, но земјата е дел од Европската економска област (ЕЕА).

Loading...

Додека директивата на ЕУ го регулира летното сметање на времето, друго прашање е дали има моќ да создаде посебни временски зони.

Според претставникот на Комисијата, временските зони се работа на самите земји, така што тешко дека ЕУ ќе може да го одобри барањето на регионот.

Сепак, Педерсен се надева дека барем ќе ја прошири веста за уникатноста на северна Норвешка.

„Во овој поглед, ние сме еден од најбогатите региони во Европа бидејќи имаме повеќе време“, рече Педерсен.