Европски Алкатраз: Затвор на Медитеранот од кој никој никогаш не успеал да побегне (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Иф е поранешен француски остров-затвор, кој многумина сè уште го нарекуваат европски Алкатраз.

Loading...

Станува збор за минијатурен остров кој се простира на 0,03 квадратни километри во залив кој е оддалечен 3,5 километри од старото пристаниште во Марсеј, а на кој доминира тврдина на три ката.

 

 

Chateau d’If бил изграден на почетокот на 16 век од францускиот крал Франциско I за да го заштити брегот од инвазија, но и да ја скрие новата флота од галии од љубопитните очи.

Поради цврстината на самиот остров, но и безмилосните морски струи околу него, Иф се покажал како идеално место за затвор.

Од 1580 до 1871 година, некои од најопасните криминалци во тоа време овде ја отслужувале својата казна, како и верски и политички затвореници кои се спротивставувале на власта.

Loading...

 

 

Богатите криминалци би можеле да ги поткупат чуварите за да им дадат сопствена ќелија, раскошни оброци и други погодности.

Сиромашните, пак, умирале од глад и болести во занданите без дневна светлина.

Но, Chateau d’If станал глобално популарен дури откако Александар Думас го спомнал во неговиот познат роман Грофот Монте Кристо од 1844 година.

 

Loading...

 

Иако протагонистот Едмонт Дантес успешно бега од овој затвор по 14 години затвор, во реалноста не е забележан ниту еден успешен случај на бегство од Chateau d’If.

Големата популарност на романот придонесе за распуштање на затворот и отворање на островот за јавноста во 1890 година.

 

 

Оттогаш, стана главна туристичка атракција што ја посетуваат гости од целиот свет.

Од Марсеј можете да купите билет за брод кој оди директно до Chateau d’If.

Loading...